Wat een pláátje!

Nederland door de camera van Floris Scheerder

Kijk, zo mooi is Nederland. Met deze mystieke platen laat Floris Scheerder ons meegenieten van het natuurschoon dat overal in Nederland te vinden is. Hij legt het vast met zijn camera die in zijn vrije tijd altijd met hem meegaat. Je leest het goed: in zijn vrije tijd. Want deze bezielde landschapsfotograaf is één van onze collega’s.

Aanleg voor milieu

Floris Scheerder is voormanhovenier bij De Enk. Hij deed ooit een opleiding milieukunde, haalde zijn diploma en kwam er toen achter dat er geen werk voor hem was in die richting. Dan maar wat anders. Via een uitzendbureau kwam hij in de kwekerij van De Enk terecht. Toen die ophield te bestaan schoof Floris door naar aanleg. Eerst van golfbanen, nu van werken in de openbare ruimte.

Met pa op pad

We kunnen wel stellen dat Floris een voorliefde voor de natuur heeft. Die kreeg hij mee van zijn vader, die natuurfotograaf was. Wanneer het ook maar kon ging Floris met hem op pad. De natuur in, in schuilhutten zitten wachten op het perfecte shot of op zoek naar wild. Voor wie nu een van-vader-op-zoon-verhaal verwacht, komt hier de plotwending.

Zo zoon, zo vader

Het is namelijk niet zijn vader, maar zoon Sem die Floris achter de camera kreeg. Sem (11) begon anderhalf jaar geleden met foto’s maken en bleek ook al zo’n talent. In november won hij de junioreditie van de National Geographic fotowedstrijd. Floris besloot gezellig mee te doen. ‘Ik ging toch altijd met hem mee dus ik dacht: ik koop ook een camera, dan ben ik ook bezig.’

Dichtbij en veraf

Floris fotografeert graag in zijn eigen omgeving. De Posbank bijvoorbeeld, daar woont hij zo’n beetje onderaan. Ideaal voor als er weinig tijd is. Andere favoriete plekken: de Kroondomeinen, de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort, de Planken Wambuis bij Ede. En op nummer één: het Speulderbos bij Ermelo. Volgens Floris het mooiste bos van Nederland.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Met zijn mystieke platen laat Floris Scheerder ons meegenieten van het natuurschoon dat overal in Nederland te vinden is.

Bos met een kronkel

Het Speulderbos heeft een magische sfeer. Mensenhanden hebben in het oerbos alle rechte bomen weggehaald om er huizen van te maken. Wat overblijft zijn de kronkelbomen. ‘Als daar de zon doorheen komt is het een mysterieuze plek’, vertelt Floris. Hij stemt zijn bestemming op het weerbericht af. ‘Komt er mist en zon, dan is het Speulderbos mijn nummer één.

Met andere ogen

Floris was zich altijd al bewust van zijn omgeving, maar door het fotograferen is hij anders van de natuur gaan genieten. ‘Ik kijk ook anders, zelfs als ik naar mijn werk rijd. Ik zie nu heel andere dingen. Zie ik mooie mist over de weilanden hangen, dan begint het bij mij echt te kriebelen. Wat me opvalt is dat het dicht bij huis zo geweldig mooi kan zijn, daar hoef je echt niet voor naar het buitenland. Maar je moet het wel willen zien.’

Dit magazine online delen: