MEED'ENKERS 2.0

Groen is goed. Maar kan groen ook beter? Wat draagt het bij aan hedendaagse knelpunten als biodiversiteit, watermanagement en hittestress? En hoe komen we daarachter? Die vragen stelden we niet alleen onszelf, maar ook de studenten van de WUR (Wageningen University & Research). En die kwamen met indrukwekkende antwoorden.

Op zoek

If you can’t measure it, you can’t improve it. Deze quote werd de inspiratiebron voor de 7 WUR-studenten die met ons mee wilden denken. Ze gingen op zoek naar de indicatoren waarmee we de effecten van groen op biodiversiteit, watermanagement en hittestress kunnen uitdrukken. En dan vooral in de stad, waar de ruimte schaars is en dus zo goed mogelijk benut moet worden.

Doen we het wel goed?

Dat deden we voor zover we wisten al. Maar hoe tonen we dat aan? En als we onze producten verbeteren, hoe onderbouwen we dat dan? We wilden weleens weten wat een boom doet als je die op een bepaalde plek plant. Waar die dan invloed op heeft en in welke mate. Maar ja, waar kijk je dan naar?

"We wilden weten wat een boom doet als je die op een bepaalde plek plant."

Zoek ’t uit

Zij zochten het voor ons uit. Hun onderzoek leverde voor ieder thema drie meetmethoden op. Voor biodiversiteit bijvoorbeeld zijn dat de vergelijking van de diversiteit van twee stukken land, de verhouding inheems-uitheems en de mate waarin groen met elkaar verbonden is. Ze onderzochten ook de sterktes en de zwaktes van deze indicatoren en het gemak waarmee ze te hanteren zijn.

Tegenstrijdigheden

Ze zijn heel kritisch geweest. We weten nu ook dat groen juist het tegenovergestelde kan doen van wat de bedoeling is. Neem hittestress. Je zou zeggen dat bomen daar tegen helpen. Dat blijkt niet altijd waar. Zet je een boom op de verkeerde plaats, kan het zomaar zijn dat hij helemaal geen positieve invloed heeft omdat hij de luchtstroom blokkeert.

"We weten nu ook dat groen juist het tegenovergestelde kan doen van wat de bedoeling is."

Kritische vragen

Kritisch waren ze ook naar ons toe. Bijvoorbeeld over de exoten in Zorgeloos Groen. Ze zijn mooi en kleurrijk en daarom zitten ze in de mix. Maar zijn ze ook goed voor de biodiversiteit? Is dat onderzocht, is het bewezen? Het geeft aan dat ze ons een spiegel durfden voorhouden. Dat ze vragen durfden te stellen. Dat ze ons scherp durfden te houden.

De meetlat voor ons werk

Dit onderzoek brengt ons een reuzestap verder. Gewoon wat groen neerzetten in de stad, dat stadium zijn we gepasseerd. We moeten verder kijken dan alleen de esthetische waarde. Het moet specifieker en aantoonbaar nuttiger. En dit zijn de meetlatten waarlangs we ons werk kunnen leggen. Waarmee we uit kunnen drukken wat we doen en waarom.

Hoe vertellen we het onze partners?

De uitkomst van dit onderzoek is zo baanbrekend dat we het wel van de groene daken willen schreeuwen. We kunnen niet wachten om dit te delen met klanten, opdrachtgevers en samenwerkingspartijen. Maar hoe? Ook daar hadden de studenten een antwoord op. Ze maakten voor ons deze handige infographic. Omdat alles nog zo nieuw is en de woorden nog gevonden moeten worden. En omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden. De groene wetenschap van vandaag in één oogopslag. Meer weten? We vertellen je er graag meer over.

Dit magazine online delen: