Mekkerende

Maaiers

Ze vallen nooit stil, krijgen geen botte messen, hoeven geen onderdelen te laten vervangen en hebben geen onderhoud nodig. Er zit geen snoer aan, er hoeft geen benzine in en geen smeerolie. Een lapje heide met gras is genoeg voor deze organische maaiers om zich in vast te bijten. Daarom zijn ze op verschillende golfbanen tegenwoordig graag geziene gasten.

Liever gemekker dan een stekker

Hebben we net het hele machinepark stil en schoon gemaakt, komt Matthijs de Haas aan met zijn mekkerende en poepende maaiers. Matthijs is schaapsherder in Brabant. Zijn kudde van Kempische heideschapen graast onder meer op golfbaan Stippelberg in Bakel. Daar doen ze als assistent natuurbeheerders hun best om de natuur een handje te helpen en de golfers niet in de weg te lopen.

Niet poepen in de roughs

De schapen van Matthijs onderhouden onder andere de roughs, de plekken waar onze machines niet makkelijk bij kunnen komen. Onder streng toeziend oog van Matthijs. Hij ziet erop toe dat ze er zo veel mogelijk gras eten en zo min mogelijk poep achterlaten op plekken waar de golfers ook komen. Ook de greens zijn niet bedoeld als schapentoilet.

Schaapsherder Matthijs de Haas:

"De greens zijn niet bedoeld als schapentoilet"

Hondse benadering

De grazende dames doen hun behoefte elders dankzij de drie herdershonden van Matthijs. Het zijn ruwharige Hollandse herders, moeder en twee dochters, het ras waar Matthijs het liefst zijn schapen mee hoedt. Ze sturen de schapen behendig naar de delen waar ze nodig zijn om te snoeien en te bemesten. En waar een schapendrol niet zo makkelijk het golfplezier verpest.

Een ecologische beestenbende

Op golfbaan Stippelberg is de hulp van de schapen zeer welkom. Het grillige landschap glooit op sommige punten te sterk om er maaimachines in te zetten. Sommige plekken begrazen de schapen wat intensiever, sommige delen helemaal niet. Op die plekken ontstaan dan schuilplaatsen voor andere dieren die bijdragen aan de ecologische balans en de biodiversiteit op de golfbaan.

Natuurlijke verjongingskuur

Hoewel hun naam anders doet vermoeden, eten de schapen voornamelijk gras en zijn ze een natuurlijk middel tegen vergrassing van de heide. Het past in de aanpak van Matthijs als moderne herder. Zijn aanpak is er een voor de lange termijn: “Als je van begin af aan de jonge hei blijft begrazen en vergrassing tegengaat, ontstaat er ruimte voor natuurlijke verjonging. Op de lange termijn wint de hei aan kracht.”

Dit magazine online delen: