WE LATEN ONS NIET

UIT HET VELD SLAAN

Sporten. Voor de één een uitlaatklep, voor de ander een ‘moetje’. Of je het nu graag doet of niet; goede omstandigheden maken het sporten een stuk prettiger. En daarom maken wij er een sport van om de sportvelden in topconditie te houden. Ook nu de weersomstandigheden in Nederland steeds extremer worden.

Modderpoelen en waterballetten

Het weer in Nederland. Het is te droog of te nat, te koud of te heet. Nooit eens een keer precies goed. De echte sporter laat zich er niet door weerhouden, maar de sportvelden hebben er flink onder te lijden. En wat krijg je dan? Gele plekken, kale stukken, modderpoelen en waterballetten. Behalve als we anticiperen op zulk soort weersomstandigheden en de velden daarop aanpassen.

Een natje en een droogje

Voor natte velden hebben we een goede oplossing: drainage. Die leggen we aan bij de aanleg of renovatie van een veld als de bodem het water te slecht doorlaat. Bij droogte ligt beregenen voor de hand. Of we kunnen ervoor zorgen dat de bodem wat langer vocht vasthoudt. Met de juiste grondsoort of met wetting agents; middelen die de vochtopname van deze toplaag verbeteren.

Nieuwe types

Wij zaaien ook tijdig bij en door, met grassoorten die zich snel vestigen. Daarom zijn we continu op zoek naar nieuwe grastypes die óf droogte kunnen weerstaan of juist extreem natte periodes de baas kunnen. Liefst allebei. Voortdurend kijken we hoe we een veld met bewerkingsmethodes een sterke basis kunnen geven. Die sterke basis is extra belangrijk als je bedenkt dat velden steeds intensiever bespeeld worden.

Dubbelspel

Want sportcomplexen leveren in. Minder sportvelden ten gunste van nieuwe woningen, scholen en andere faciliteiten. De velden die overblijven krijgen dan bijvoorbeeld een dubbele functie: als trainings- en als wedstrijdveld. Het kan, maar niet zonder meer. Gras heeft tijd nodig om te herstellen. Zeker nu we geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op de velden. Ook ten gunste van een goed sportklimaat overigens.

Groen en geel

Er zijn veel manieren om de velden bespeelbaar te houden. Per complex, per gebruik en per budget kijken we wat de beste oplossing is. Maar de mindset van de gebruikers zal ook moeten veranderen. Die zien misschien af en toe iets anders dan grassprieten staan. Als het ’s zomers lang droog en heet is, kan een veld ook eens een keer geel zijn. Geen probleem. Ook daar kun je gewoon op spelen.

Eredivisie-sportveldonderhoud? Doen we ook. Gijs Boer, fieldmanager bij Vitesse, laat zien hoe:

Dit magazine online delen: