COOLE PLANTEN

Klimaatverandering. Het is niet alleen een gevolg, het is ook een oorzaak. Van meer hittegolven, extremere neerslag en meer en langere droge periodes. Als steden zich daar niet op voorbereiden, zal dat onherroepelijk leiden tot schade. Hoe kunnen we dat voorkomen? We vroegen het Margareth Hop, als plantenveredelaar bij de firma Boot & Dart nauw betrokken bij Zorgeloos Groen.

Zorgeloos kiezen

Margareth is expert op het gebied van de planteigenschappen en -mogelijkheden. Ze werkt graag aan innovatieve toepassingen van stadsgroen en onderzoekt hoe dat nog meer van nut kan zijn. “Als je Zorgeloos Groen toepast, hoe kun je dan de soorten zo kiezen dat ze ook nog zo veel mogelijk doen voor een prettig leefklimaat in de stad?” vroeg zij zich af. En dit is het antwoord:

Geen cactussen

“Droogte is niet zozeer voor mensen een probleem (wij draaien gewoon de kraan open), wel voor planten. Het is zaak om de soorten te kiezen die de Nederlandse vorm van droogte verdragen. Dat hoeven geen cactussen te zijn, zo droog wordt het hier niet, maar wel de soorten die van nature groeien op plekken waar ze ’s zomers in de volle zon staan. En dan moeten ze ook nog makkelijk te onderhouden en aantrekkelijk zijn.”

Liefst multifunctioneel

“Extra uitdaging: in Nederland is het niet elke zomer droog. Er kunnen ook ineens enorme plensbuien vallen. Om wateroverlast in en om huizen te voorkomen, leiden gemeentes dat extra water richting plantvakken. Planten moeten dus ook bestand zijn tegen wateroverlast. Liefst tegen allebei. Het zal hier niet zo makkelijk voorkomen dat ze twee weken onder water staan, maar wel een paar uur. Gelukkig heb je dat soort planten ook.”

Nat bij nood

“Bij Zorgeloos Groen kijken we naar hoe een plantvak in elkaar zit, wat de omstandigheden zijn. Een plantvak kan normaal droog zijn, maar bij wateroverlast aangewezen zijn als noodoverloop. Dan zal het af en toe voorkomen dat planten onder water staan, maar niet vaak. Ook daar kun je planten op afstemmen. Leg je ze verdiept aan, dan is het echt een wadi, zoals in Nijmegen. De keuze wordt dan wel beperkter.”

Hulp bij overlast

“Een vorm van klimaatverbetering in de stad is het aanleggen van groendaken. Ook daar past Zorgeloos Groen heel goed. Dat soort groendaken houdt veel water vast vanwege de dikke laag substraat. Voordeel is dat het water het overschot aan water vertraagd afvoert. Het zijn allemaal dingen die helpen om overlast te voorkomen.”

Koelte in de stad

“Planten helpen ons ook bij het bestrijden van hitte. Ze werpen schaduw en verdampen water. Zo koelen ze de omgeving af. Dat heeft niet zozeer met de plantensoort te maken. Het gaat er meer om dat er in de stad voldoende groen moet zijn. Want al dat groen verdampt water en hoe groener de omgeving is, hoe meer de verdamping bijdraagt aan verkoeling.”

Dit magazine online delen: