Met

de mode

mee

TRENDS IN GROEN

Trends in groen, bestaat dat? Jazeker! En daarom lieten we trendwatcher Evi de Graaf van Fairmind uitzoeken waar de komende jaren vraag naar zal zijn op het gebied van groen. Ze groef zich in in de materie, ging grondig te werk en maakte een diepgravend rapport over de laatste ontwikkelingen op het gebied van groen. Hier zit Nederland in de nabije toekomst op te wachten:

Groen werkt

Trend 1 is werken te midden van groen. Bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen stimuleren hun medewerkers om in een groene omgeving te werken. Niet alleen omdat groen gewoon fijn is om in je buurt te hebben, vooral omdat het ons concentratievermogen verbetert. Dat is door de tsunami aan informatie waar we dagelijks aan bloot staan drastisch vermindert.

Zo weinig?

Hou je vast: uit onderzoek blijkt dat de duur van ons concentratievermogen nog maar – komt ie – 8 seconden is. Dat is niet alleen killing voor onze productiviteit (vindt de baas niet leuk) maar ook voor onze gezondheid. Het blijkt heel simpel om daar wat aan te doen. Meer groen op de werkplek, thuis of op kantoor, en het werkgeluk stroomt weer jouw kant op.

Hoe dan?

Een Utrechts kantoor pakte het meteen goed aan en maakte een kantoorjungle met 1500 planten, 40 bomen en een heus beekje. Noem het gerust vakantiegevoel op de werkplek, maar het werkt wel: het ziekteverzuim loopt terug. En in Finland bedachten ze de bosbureaus: in de open lucht, bevestigd aan een boom met een afdakje tegen de regen. Wel zonder stopcontact, dus af en toe naar binnen om op te laden.

Zelf doen groen

Trend 2 is zelf aan de slag gaan met groen. Moestuinieren is hip! Ja, zelfs onder jongvolwassenen. Een beetje buurt heeft tegenwoordig een gezamenlijke moestuin waar iedereen een handje meehelpt. Hoef je echt geen groene vingers voor te hebben. Het levert niet alleen goede maaltijden op – smakelijk! – maar ook bewustwording en ontspanning. En dat is net zo goed voor een mens als die onbespoten groenten.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een beetje buurt heeft tegenwoordig een gezamenlijke moestuin waar iedereen een handje meehelpt.

Waar dan?

In Friesland maken ze het moestuinieren nog een tikje socialer. Gezinnen met een laag inkomen eten er gezond en voor nop dankzij de stichting Sociaal en Vitaal. Ze mogen gratis uit de moestuin oogsten. En dan is er nog de Bramber kas die ‘waar’ minder belangrijk maakt. Want je verplaatst hem gewoon. Naar waar de zon is. Of naar waar jij bent.

Iets voor ons?

Is het iets voor De Enk om hiermee aan de slag te gaan? Richten we straks kantoorjungles in en leggen we buurtmoestuinen aan? Zou zomaar kunnen, we zijn tenslotte niet voor niets De Vernieuwers. We zijn zelfs al begonnen. In Rotterdam legden we jaren geleden al de DakAkker aan, de eerste dakmoestuin van Europa. Waren we onze tijd daarmee vooruit? Misschien wel. Maar laten we eerlijk zijn: groen is altijd in de mode.

Dit magazine online delen: