GERARD VAN DER WERF & FRANS REULINK:

BIODIVERSITEIT

Gerard van der Werf: “Laten we het eens over gezondheid hebben. Over de gezondheid van onze leefomgeving. Bij de Enk pleiten we altijd al voor hoe groener hoe beter, maar in dit magazine gaan we er nog wat dieper op in: hoe diverser, hoe beter.”

Frans Reulink: “Maar voordat we het over biodiversiteit gaan hebben, willen we een paar van onze klanten aan u voorstellen. De groendenkers waarvoor wij groend’Enken. We vroegen ze wat ze van ons vonden. Hun antwoorden hebben we verwerkt in onze nieuwe campagne.”

Gerard van der Werf: “Dat groendenken doen we ook met en voor landschapsontwerpers. Zij maken van een akker weer een stuk natuur. Op papier. Wij vertalen dat naar de praktijk. Zoals in Hoogkarspel waar een stuklandbouwgrond een bospark werd.”

Frans Reulink: “Dat is sowieso een trend, biodiversiteit bovenaan de wensenlijst bij de aanleg van een park. We zien het steeds meer en we zijn blij dat we daar aan mee mogen werken. Meer leven in de parken, wij zijn vóór.”

Gerard van der Werf: “We zijn tot inzicht gekomen dat we best wat minder mogen cultiveren in Nederland. Maar wat doen we dan met een stukje cultuurlandschap bij uitstek, de golfbaan? Ook daar liggen mogelijkheden voor landschaps- en natuurontwikkeling.”

Frans Reulink: “Biodiversiteit is niet alleen bloemetjes en bijtjes. Een groot deel van biodiversiteit zie je niet eens, die zit in de bodem. En daarmee is het niet zo best gesteld. Onze eigen Arjan Krikke schudt ons wakker met een scherp betoog tegen bodemuitputting.”

Gerard van der Werf: “Vaak is er niet eens bodemleven, maar alleen asfalt. In Europa willen de grote steden daar steeds meer vanaf. Parijs neemt het voortouw en schrapt de helft van de parkeerplaatsen. En wat doet Nederland?”

Frans Reulink: “Biodiversiteit is als onderwerp actueler dan ooit. Maar nieuw is het niet. In Den Haag ligt een mooi voorbeeld van een eeuwenoud park waar diversiteit in verschillende facetten tot op de dag van vandaag in stand gehouden wordt, ook de biodiversiteit. En dat allemaal met dank aan Jacob Cats die daarmee zijn tijd ver vooruit was.”

Wij wensen u veel leesplezier.

Dit magazine online delen: