HOE EEN

SPOORVIADUCT

EEN STADSPARK

WORDT

Rotterdam krijgt het langste en smalste dakpark van Nederland. Met een voormalig spoorviaduct als ondergrond. Dit ongebruikte stuk spoorlijn waar eens de trein richting Scheveningen overheen raasde, krijgt nu een andere bestemming. Onderin, in de bogen, een aantrekkelijke mix van commerciële activiteiten. Bovenop, op 6 meter hoogte, een groene oase voor de Rotterdammers.

Doe er iets aan

De Hofbogen begint midden in de stad. Het twee kilometer lange viaduct loopt van het voormalige station Hofplein naar de A20 en doorkruist Rotterdam-Noord. 10 jaar geleden raakte het spoorviaduct in onbruik. Verwaarlozing en verloedering liggen op de loer. Daar willen gemeente en omwonenden snel wat aan doen.

Een Rotterdamse High Lane?

De vergelijking met de New Yorkse High Lane is snel gemaakt. Toch zeggen de ontwerpers, De Urbanisten, DS landschapsarchitecten en De Dakdokters, dat de Hofbogen meer wordt dan een langgerekte siertuin. Zij spreken over een klimaatadaptief landschap waar de natuur de ruimte krijgt en gerespecteerd wordt. De egeltjes krijgen zelfs hun eigen oversteekplaats.

Zuiver water

Voor het klimaatadaptieve deel gaat een slim circulair systeem regenwater uit de omliggende wijken zuiveren. Het wordt naar het dakpark gevoerd, daar door de bodem geleid en ondergronds opgevangen. Daarna is het schoon genoeg om te gebruiken voor bewatering en om mee te spelen.

Tegen hittestress

Het nieuwe dakpark speelt ook een rol in het terugdringen van hittestress. Het Hofbogenpark is één van de zeven groene stadsprojecten die ervoor gaan zorgen dat het minder heet wordt in Rotterdam. Daarnaast dient het als waterbuffer en geeft het Rotterdammers de ruimte om te recreëren in een groene omgeving.

Soorten en maten

Behalve voor mensen is het nieuwe de Hofbogen er ook voor planten en dieren. Het moet een biodivers gezelschap worden waar verschillende soorten zicht huis voelen. De beplanting wordt zo veel mogelijk inheems en moet beschutting, voedsel en ruimte geven aan wormen, bijen, vlinders, vogels, padden en egels. Want als die het er naar hun zin hebben, is dat ook goed voor ons.

Dit magazine online delen: