BOEREN

OP HOOG

NIVEAU

Als er één dak is in Rotterdam waar biodiversiteit hoogtij viert, dan is het wel de DakAkker. Wouter Bauman is er de dakboer. Hij verbouwt er groenten, kruiden, fruit en eetbare bloemen die hij verkoopt aan restaurants in de omgeving. Er staan ook bijenkasten, een aantal wormenhotels en er lopen 6 kippen.

Biodivers hoekje

Eén hoekje is speciaal ingericht om de biodiversiteit te vergroten. Wouter: ‘Dat deel van het dak is niet sterk genoeg voor de dikke laag substraat die nodig is om gewassen op te kweken. Die plek heeft Binder ingezaaid met een zadenmengsel van Heem, een inheems kruidenmengsel met planten die van nature in Nederland voorkomen. Er is een selectie gemaakt van soorten die het goed doen op een dak, in een variatie in bloeitijd en in kleur.’

Insecten bestrijden met insecten

‘Dat stukje trekt allerlei insecten uit de omgeving aan. De bijenkasten profiteren daar ook van. Het leuke is dat het ook allerlei inheemse insecten aantrekt. Dat zorgt voor balans op het dak. Als je bijvoorbeeld lieveheersbeestjes aantrekt, eten die bladluizen op. Dat zijn insecten die je niet op je gewassen wilt hebben. De lieveheersbeestjes zijn als het ware een natuurlijk bestrijdingsmiddel.’

Kom van dat dak af

De biodiversiteit van de DakAkker blijft niet beperkt tot al die etages boven straatniveau. De Bloemsoldaten 010, de kinderen die de DakAkker bezoeken, helpen bij de verspreiding. ‘Van klei, compost en inheemse zaden maken ze zaadbommen. Die mogen ze meenemen en onderweg in de aarde gooien. Er komen bloemen uit, daar komen insecten op af, die bestuiven de bloemen en die maken dan weer nieuwe zaadjes.

De stad wint ’t van het platteland

Opvallend: in de stad is de biodiversiteit groter dan op het platteland. Daar staan de vele hectaren aan akkers vaak vol met hetzelfde gewas. Het zijn ecologische woestijnen die de biodiversiteit juist verarmen. In de stad zijn plantsoenen, parkjes, tuinen en balkons waar mensen veel verschillende soorten neerzetten. De variatie is er veel groter. En hoe groter die variatie hoe beter de veerkracht van het systeem.

Europa gaat dakboeren

Boeren op grote hoogte begint intussen aardig populair te worden. 10 jaar geleden was de DakAkker, bovenop het Schieblock, de eerste akker op een dak in Europa. Inmiddels vindt het initiatief veel navolging. Amsterdam, Parijs, Oslo, Kopenhagen, overal in Europa wordt gedakboerd. En waarom ook niet? In plaats van bitumen of dakpannen mooie biologische oogsten. Reken uit je winst.

Dit magazine online delen: