3/12
  • Pages
  • Editions

Natuurtalenten

WUR-studenten onderzochten de meetbaarheid van groen

Groen is goed voor onze gezondheid. Dat zeggen we met grote stelligheid, maar is het ook waar? En hoe kunnen we dat bewijzen? Die vraag stelden we onszelf en een stel natuurtalenten van de WUR (Wageningen University & Research). En zij kwamen met een briljant antwoord.

Meetbaar groen

Om te bewijzen dat groen werkt, moet je het meetbaar maken. Meetbaar op de belangrijke thema’s van deze tijd. Dat hebben we gedaan. In samenwerking met weer een nieuwe club slimmeriken van de WUR. We stelden hen de vraag ‘hoe we de parameters van de indicatoren kunnen meten en toepassen’. Met andere woorden: waar let je op en hoe meet je dat?

Level up

Die indicatoren (waar let je op?) waren er al. Bepaald door een eerdere groep WUR-studenten die in 2021 al baanbrekend werk voor ons deed. Dit jaar gingen we next level. Met een systeem dat groen classificeert. Zoals het energielabel het energieverbruik van huizen en elektrische apparaten classificeert en de nutriscore de voedzaamheid van voedingsmiddelen, zo hebben we nu ook een label voor groen: de Performance Ring.

Simpel als een stoplicht

Laat zijn eenvoudige voorkomen je niet bedriegen. De Performance Ring is een wolf in schaapskleren. Achter die makkelijk te lezen diagram zit een enorme hoeveelheid wetenschap. De kunst is om al die data en uitkomsten te verwerken in iets wat werkt als een stoplicht: iedereen begrijpt het in een oogopslag en weet waar de kleuren voor staan.

Mooi én slim

Waarom willen we dat eigenlijk weten, hoe groen presteert? Omdat in onze steden groen steeds belangrijker wordt en de ruimte steeds krapper. Niet alleen als bron van zuurstof en ontspanning, ook in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Onze projecten passen we daar al heel lang op aan. Ze zijn er niet alleen voor het mooie, maar vooral voor het nuttige.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Laat zijn eenvoudige voorkomen je niet bedriegen. De Performance Ring is een wolf in schaapskleren.

Op de operatietafel

Dat is precies wat we willen bereiken met ons Zorgeloos Groen-concept. Logisch dus dat we één van onze paradepaardjes als testcase aangewezen hebben: de Zilverkamp in Huissen. Dat het Zorgeloos Groen daar de bewoners blij maakt, is een feit. En verder? Doet het wat voor de biodiversiteit? En hoe zit het met de bio-akoestiek? Veldwerk voor de studenten. En wij wachtten nagelbijtend af.

Dit magazine online delen: