11/12
  • Pages
  • Editions

Aan tafel!

De groensector eerder bij plannen betrekken

Minister van der Wal begrijpt het. “De groensector moet eerder in de planvorming aan tafel zitten”, zei ze in de talkshow op het congres ter ere van 100 jaar VHG.

Achteraf is te laat

Die talkshow ging onder andere over natuurinclusief bouwen. “Als we groen achteraf toevoegen is het te laat. Alleen met een integrale aanpak boeken we succes. Daarom moeten we aan de voorkant van projecten maximaal gebruikmaken van de kennis en ervaring die de groensector heeft”, zei ze daarin.

Decoratiegroen

Als het aan onze minister van Natuur en Stikstof ligt, verandert er veel. Overheden, ontwikkelaars en groensector moeten meer gebruik maken van elkaars kennis, vindt ze. En de groensector moet eerder bij plannen betrokken worden. Zo voorkomen we dat er geld verspild wordt aan ‘decoratiegroen’.

Werken aan herstel

Daarmee bedoelt ze groen dat weinig doet voor klimaat en biodiversiteit. Terwijl dat juist het belangrijkste doel is. “De basis van ons bestaan”, stelt ze. “We moeten hard werken om die te herstellen. Met eerst bouwen en dan groen toevoegen vinden we de balans niet terug. Dan zijn we te laat.”

Niet kiezen maar delen

“Het is niet óf groen óf energietransitie óf bouwen. Nee, het moet én, én, én. Dat is de enige manier om de schaarse ruimte in Nederland goed te benutten.” En daar zijn gelukkig steeds meer goede voorbeelden van.

Als het aan onze minister van Natuur en Stikstof ligt, verandert er veel. Overheden, ontwikkelaars en groensector moeten meer gebruik maken van elkaars kennis.

Daklandschap

De Groene Kaap bijvoorbeeld. Niet voor niets de daktuin van het jaar. Met z’n daklandschap dat bestaat uit privé-tuinen, gemeenschappelijke patiotuinen, natuurdaken en een (semi-)openbare dakwandelroute. En dat allemaal op daken op verschillende hoogtes. Stel je voor dat daar bij het ontwerp geen rekening mee gehouden was.

BEKIJK HIER PROJECT DE GROENE KAAP

Metamorfose

Nog zo’n mooi voorbeeld: Park070. Het voormalige CBS-hoofdkantoor in Voorburg is omgetoverd in een groene wijk met 229 verschillende woning. De groene ruimte eromheen is een heerlijk autovrij landschap dat op een parkeergarage ligt. In beide gevallen zat De Enk van meet af aan in het bouwteam. En dat is maar goed ook.

BEKIJK HIER PROJECT PARK070

Geen verrassingen

In een project waarin groen zo’n grote rol speelt – en dat zijn er meer en meer - is kennis van zaken onontbeerlijk. “Groen heeft andere voorwaarden nodig dan bouwtechnische zaken”, legt directeur Frans Reulink uit. “Wij denken mee over die voorwaarden en zorgen ervoor dat we bij de uitvoering niet tegen verrassingen aanlopen.”

Meed’Enken

De constructie moet zo’n daktuin natuurlijk wel kunnen dragen. “Stel dat er bomen in het ontwerp zijn meegenomen. Het zou toch zonde zijn als die er niet kunnen komen omdat de constructie niet zwaar genoeg is. Zulk soort dingen kunnen we gemakkelijk voorkomen: nodig ons uit aan tafel.”

Dit magazine online delen: