Rondje

Zorgeloos Groen

De stad en haar uitdagingen. Te veel grijs, te weinig groen. En wát er staat is eenzijdig en nodigt niet uit tot buitenzijn en netjes houden. Is die stad dan nog wel leefbaar? Met Zorgeloos Groen keren we het tij. Meer kleur, meer afwisseling. Maar ook een betere luchtkwaliteit, meer biodiversiteit, minder hittestress en wateroverlast. En zelfs meer sociale cohesie. Wat groen al niet kan doen!

Overal waar Zorgeloos Groen is, zien we de voordelen. Het is zelfs voor de opdrachtgever kostenbesparend op het onderhoud. Hoe dat kan en hoe dat in de praktijk eruitziet, lieten we o.a. gemeentes, woningcorporaties en landschapsarchitecten zien op donderdag 23 juni 2022 in de masterclass ‘Effectief Zorgeloos Groen in de stad’. Dit keer niet online, maar in het mooie Hillegom, waar Zorgeloos Groen al jaren voor veel positieve reacties zorgt.

Voor Zorgeloos Groen

Na Zorgeloos Groen

Vincent Lommerse van de gemeente Hillegom en Nicole Rood van De Enk heetten de deelnemers welkom. Op het programma ‘Biodiversiteit in de stad’ van Gert-Jan Koopman, natuurtechnisch adviseur bij Heem, ‘De baten van functioneel stadsgroen’ van veredelingsdeskundige Margareth Hop van Boot & Dart en ‘Waarom Zorgeloos Groen’ van Jessica Cundall van Toft Erf- en landschapsontwerp en Nicole Rood. En als afsluiter een fietstocht langs de mooie plekken Zorgeloos Groen in de stad.

De deelnemers zagen en hoorden dat groen geen last hoeft te zijn maar een lust kan worden. Dat bepaalde plantvakken makkelijk om te vormen zijn. Dat Heem een mooie kostenefficiënte toevoeging is op het concept Zorgeloos Groen. En dat bepaalde plantensoorten die we jaren geleden graag gebruikten weer doorontwikkeld zijn door andere planten die meer water vasthouden en beter bestand zijn tegen hitte. Want Zorgeloos Groen is een concept in ontwikkeling. De deelnemers gingen naar huis met nieuwe ideeën en inspiratie. Gelukkig hebben we de beelden nog.

Dit magazine online delen: