LAAT GROEN MEEDOEN

De bouwsector werkt steeds vaker in bouwteams. Veel bouwprojecten worden tegenwoordig in teamverband ontworpen en gerealiseerd. Een extra eis is dat de projecten natuur-inclusief en klimaat-adaptief zijn. Alle reden dus om ons als groen-installateur al in een vroeg stadium bij het bouwteam te betrekken.

Aansluiten in Ede

Zo sloten wij vorig jaar aan bij het tenderteam van De Omloop, een nieuw te ontwikkelen woongebied op het terrein van de voormalige Elias Beeckmankazerne in Ede. Het bouwteam, onder leiding van ontwikkelaar Van Wijnen/BPD had voor de gebouwen TVA architecten en voor het landschap architect Loos Van Vliet aan boord.

Hei als inspiratie

De ambitie: een plan dat wonen, werken, duurzaamheid, natuurinclusiviteit en ruimtelijke kwaliteit het best verenigt. De architecten ontwierpen drie woongebouwen met een ondergrondse parkeergarage die opging in het landschap. Loos Van Vliet haal inspiratie uit het oorspronkelijke heidelandschap en ontwierp een heidetuin op het parkeergaragedak en combineerde die met waterberging en -infiltratie.

En wat doen wij?

Maar hoe maak je zo’n natuur-inclusief en klimaat-adaptief ontwerp technisch en financieel haalbaar? Dat is dan weer onze inbreng. Op het raakvlak tussen groen en gebouw zijn namelijk heel wat technische uitdagingen. Het gebouw moet zwaar genoeg zijn van constructie om de gewichten te kunnen dragen van de wateropslag, substraatlagen en bomen.

Niet vanzelf

Klinkt logisch, maar toch gaat dit niet vanzelf goed. Te vaak wordt een gebouw te licht ontworpen voor de beoogde groene uitstraling. Zonde. Willen we kostbaar water vasthouden voor de beplanting, dan moet ook het hemelwaterafvoersysteem anders dan normaal. Een slim retentie-dak kan dan een uitkomst zijn.

Geen overlast, maar een geschenk

Een intelligent retentiedak is in feite een watertank. De nieuwste generatie retentiedaken vangt hemelwater op en bewaart het totdat het gebruikt wordt. Een ICT-gestuurd systeem zorgt ervoor dat het water gedoseerd afgegeven wordt om de planten en bomen op het begroeide dak te bewateren. Zo’n dak dient meerdere doelen. Het vermindert hittestress, reguleert de temperatuur in en om het gebouw en brengt meer biodiversiteit in stedelijk gebied. Het systeem reageert zelfs op de weersvoorspellingen. Is er een flinke regenbui op komst dan zorgt het er automatisch voor dat er genoeg bergingscapaciteit is. Afwateren naar een ondergrondse tank is ook een optie. Zo kan het gebruikt worden voor menselijke waterbehoefte zoals het toilet doorspoelen. Nog meer voordelen? Jazeker, zo’n hoogwaardig retentiedak is ook gunstig voor bouwers en ontwikkelaars. Het is een compensatiemaatregel voor het extra verharde oppervlak als gevolg van bouwwerkzaamheden. Hoe je dat doet, zo’n hypernuttig dak aanleggen, daar weten we bij De Enk alles van. Reden te meer om ons in een vroeg stadium bij het bouwteam te betrekken.

Invloedrijke ontwerpkeuzes

Andersom kan het ook: ontwerpkeuzes in het groen hebben vaak invloed op zaken als het type dakbedekking, randopstanden, installaties en gevelafwerking. Om het plan technisch en financieel haalbaar te maken wil je zulk soort beslissingen in een vroeg stadium nemen. Wij dichten het gat tussen de wereld van de bouwkunde en die van de groenvoorziening.

Schoolvoorbeeld

De Omloop is een schoolvoorbeeld van hoe het in onze ogen moet gaan. Al vanaf de eerste schetsen van het tenderontwerp gaven wij technisch advies aan architect Loos Van Vliet en bouwer Van Wijnen. Nu, een jaar later, is er een technisch en financieel haalbaar definitief ontwerp van gebouw én landschap waar het hele bouwteam achter staat. De bouw kan volgend jaar beginnen.

Dit magazine online delen: