Het bos in je buurt

Hoezeer je het buiten zijn mist, merk je pas als het niet kan. Een paar weken binnen blijven, dat ging nog wel. Maar zodra het kon, gingen we toch even een frisse neus halen. Niet de paden op, de lanen in, maar in onze eigen leefomgeving. Voor iedereen die geen bos naast de deur heeft, is een park dan een uitkomst.

Creatief samenspel tussen architect en De Enk

Zo’n park is niet zo maar een groepje bomen met een grasveld erbij. Het is een compositie waar een landschapsarchitect goed over nagedacht heeft. In het ontwerp krijgt alles wat een park de moeite waard maakt een plaats; het lijnenspel, verschillende functies, de kwaliteit en de samenstelling van het groen, en de gunstige invloed op de balans tussen flora en fauna.

Park Laauwik: de gebruiker bepaalt

Voor zo’n ontwerp zijn de gebruikers – in veel gevallen de omwonenden –het uitgangspunt. Zoals in Nijmegen. Daar moest Park Laauwik met zijn tijd mee. Rondom verrezen nieuwbouwwijken, een basisschool en een kinderdagverblijf. Een nieuwe, kinderrijke bewonersgroep kwam daarmee naar Laauwik. Zand en spelen De architect van de gemeente Nijmegen maakte in samenspraak met de omwonenden een nieuw plan. Met een centraal plein en nieuwe half verharde wandelpaden. En voor de kinderen zandbakken met zitranden, speeltoestellen van hout en grote zwerfkeien die dienst doen als natuurlijke speelgelegenheid. Centraal park Nieuwe bomen, hagen en plantvakken maakten het helemaal af. Het park is nu een echte toevoeging voor de wijk. Een centrale plek waar mensen elkaar ontmoeten en kinderen spelen. Tegenwoordig is het er altijd druk, vooral met spelende kinderen.

Een oase dicht bij huis

Steeds meer gemeentes kiezen ervoor om binnen hun grenzen de ruimte te bieden aan mensen om dicht bij huis te recreëren in het groen. Zij zien het belang van zo’n groene oase in hun centrum. Daarom koos gemeente Oosterhout ervoor om van het verpauperde Santrijn-park weer een echt park te maken.

Einde aan sluiproute De buurtbewoners ergerden zich aan de sluiproute die het in onbruik geraakte park was geworden voor fietsers en scooters. De nieuwe lay-out, met hoogteverschillen en slingerende paadjes, rekent daarmee af. Het vernieuwde park heeft ook wadi’s voor het opvangen van overtollig regenwater. Water om in te spelen Eén van die wadi’s kreeg stapstenen en dient als speelplek voor kinderen. Op een andere plek in het park zijn speeltoestellen geïnstalleerd en overal staan bankjes. Ook het groen is aangepakt. Er zijn meer bomen en planten aangeplant. Zo wordt het Santrijn-park een plek waar jong en oud kan ontspannen.

Rondje om de kerk

In Hillegom heeft de gemeente de gelegenheid aangegrepen om het hele dorpscentrum een upgrade te geven met de aanleg van het Van Nispenpark. Er is niet alleen ruimte voor optredens, theater, muziek- en dansuitvoeringen, sport en spel, het park zet ook de karakteristieke gebouwen zoals de kerk in de spotlights.

Allemaal beestjes Bijkomend voordeel: zo’n park is een booster voor biodiversiteit. Veel soorten zorgen voor meer balans in flora en fauna. Neem bijvoorbeeld koolmezen. Die eten eikenprocessierupsen. Daar kunnen we er best wel wat van missen. Zeker als we na een lange tijd binnen, eindelijk weer naar buiten mogen.

Dit magazine online delen: