BEWIJS MATERIAAL

Column - WIlliam Boogaarts, innovatiemanager

Zijn onze steden straks nog wel bewoonbaar? Die vraag houdt ons bezig. Het klimaat verandert. Dat kan enorme gevolgen hebben voor de leefbaarheid van stedelijke gebieden. Mensen hebben last van hittestress en fijnstof. Van lokale wateroverlast en extreme droogte. Vooral in steden met veel inwoners, verkeer, steen en beton kan dit leiden tot ongezonde en oncomfortabele leefomstandigheden. Het zijn wereldwijde problemen, maar we kunnen ze het best lokaal oplossen.

Wij willen daar een rol in spelen. Met het aanleggen en op kwaliteit houden van openbaar groen. Want groen kan zulk soort negatieve effecten helpen verminderen. Dat verkondigen we al jaren en dat is ook onze stellige overtuiging. Maar hoe meet je dat? En waar is het bewijs?

Dat groen in bebouwde gebieden een positieve stimulans kan zijn voor het welzijn van burgers bewees sociologe Jolanda Maas. Tien jaar lang deed zij onderzoek naar Vitamine G, de weldadige werking van groen. De uitkomst van haar onderzoek was duidelijk: beter groen is beter welbevinden. Voor ons een stimulans om door te gaan met daktuinen maken waarop biodiversiteit en watermanagement de hoofdrol spelen, wadi’s aanleggen en experimenteren met nieuwigheden als Zorgeloos Groen, verticaal groen en dakakkers. Maar heeft dat wel het gewenste effect? Dat is nog onduidelijk. En daar moet maar eens een eind aan komen.

Daarom vroegen we studenten van de Wageningen University & Research, de WUR, of zij ons konden helpen de verschillende factoren van groen in kaart te brengen. En dat konden ze. Gaandeweg zijn we ons gaan realiseren hoe baanbrekend hun werk is. Dankzij deze zeven slimmeriken kunnen we nu aantonen dat wat we doen effect heeft en in welke mate. We kunnen ook ons eigen werk bijsturen. Want we weten nu waar we op moeten letten.

Maar het allerbelangrijkste vinden we dat we nu en in de toekomst nog beter in gesprek kunnen met onze partners en klanten. Ze hoeven ons niet meer op ons woord te geloven. Mede dankzij het werk van deze zeven studenten hebben we een begin gemaakt om te laten zien wat dat bepaalde groen op die specifieke plek betekent voor de omgeving. In cijfers en grafieken.

Laat dat maar eens even bezinken: we hebben groen meetbaar gemaakt. William Boogaarts, Innovatiemanager

Dit magazine online delen: