Het bos in je buurt

Hoezeer je het buiten zijn gemist hebt, merk je pas als het weer kan. Een paar weken binnenblijven, dat ging nog wel. Maar zodra het kon, gingen we toch even een frisse neus halen. Niet de paden op, de lanen in, maar in onze eigen leefomgeving. Voor iedereen die geen bos naast de deur heeft, is een park dan een uitkomst.

Creatief samenspel

Zo’n park is niet zomaar een groepje bomen met een grasveld erbij. Het is een compositie waar een landschapsarchitect goed over nagedacht heeft. In het ontwerp krijgt alles wat een park de moeite waard maakt een plaats; het lijnenspel, verschillende functies, de kwaliteit en de samenstelling van het groen, en de gunstige invloed op de balans tussen flora en fauna.

Een oase dicht bij huis

Steeds meer gemeentes kiezen ervoor om binnen hun grenzen de ruimte te bieden aan mensen om dicht bij huis te recreëren in het groen. Zij zien het belang van zo’n groene oase in hun centrum. Daarom koos gemeente Oosterhout ervoor om van het verpauperde Santrijn Park weer een echt park te maken.

Einde aan sluiproute De buurtbewoners ergerden zich aan de sluiproute die het in onbruik geraakte park was geworden voor fietsers en scooters. De nieuwe lay-out, met hoogteverschillen en slingerende paadjes, rekent daarmee af. Het vernieuwde park heeft ook wadi’s voor het opvangen van overtollig regenwater. Water om in te spelen Eén van die wadi’s kreeg stapstenen en dient als speelplek voor kinderen. Op een andere plek in het park zijn speeltoestellen geïnstalleerd en overal staan bankjes. Ook het groen is aangepakt. Er zijn meer bomen en planten aangeplant. Zo wordt het Santrijn Park een plek waar jong en oud kan ontspannen.

Water om vast te houden

Parken spelen ook een rol in de waterhuishouding van steden. Maar er is niet genoeg groen om de grote hoeveelheden regen die er soms vallen vast te houden. In Rotterdam is daarom een experiment gestart dat daar een oplossing voor wil vinden: De Sponstuin.

De Sponstuin: basis voor de toekomst Die doet wat de naam doet vermoeden: water vasthouden of vertraagd afvoeren. Om het rioolstelsel te ontlasten. Binder legde de cirkelvormige tuin aan voor architectencollectief De Urbanisten in samenwerking met gemeente Rotterdam. Die testen er verschillende ondergronden om te zien welke het meest geschikt is in de stad. Zo wordt in de Sponstuin de basis gelegd voor de parken van de toekomst.

Dit magazine online delen: