GERARD VAN DER WERF EN FRANS REULINK:

‘OUDERWETS’
VAKMANSCHAP

EN VERNIEUWEND
VOOROP LOPEN

TERUG &

VOORUIT

Gerard van der Werf: “Het vak is te mooi om af te wachten. Laten we het zelf doen en het bedrijf verder ontplooien, zeiden Frans en ik in 2014 tegen elkaar. En zo is het gekomen dat wij dat jaar Heijmans Sport & Groen overnamen en verder gingen onder de naam De Enk Groen & Golf.
We betrokken een kantoor in Renkum, namen zo’n 100 vaste medewerkers mee en gingen voortvarend aan de slag.”


Frans Reulink: “Hoewel we op dat moment al heel wat jaren actief waren binnen het bedrijf, begint voor ons het avontuur dan pas echt. Het is een rijdende trein die we met onze visie op de toekomst meer vaart willen geven. In de voorafgaande 56 jaar was daarvoor al een stevige basis gelegd.”

Gerard van der Werf: “Het begon namelijk in 1958 toen Marius Boesewinkel en Harm Lolkema voor

zichzelf begonnen. Dat betekent dat we dit jaar een jubileum te vieren hebben. Heel veel drukte willen we er niet over maken, maar we hebben wel een hele berg mooie projecten, anekdotes en toekomstvisies op de plank liggen en die passen mooi in dit jubileummagazine. Digitaal, zoals u van De Vernieuwers mag verwachten.”


Frans Reulink: “We vonden het ook een mooie gelegenheid om de weduwen van de oprichters eens te laten vertellen hoe het er vroeger aan toe ging, maar we blikken ook vooruit. Hoe ziet de Groene Stad van de toekomst eruit en wat is onze rol daarin? En we dagen u uit: pak samen met ons de handschoen op en innoveer, innoveer, innoveer.


Gerard van der Werf: “Anne en Sophie hebben die uitdaging al aangenomen. Zij gaan namens ons uitzoeken wat ervoor nodig is om de Singapore Supertrees naar Nederland te halen.”


Frans Reulink: “Werk aan de winkel dus. Over werk gesproken: we kunnen nog extra menskracht gebruiken. En voor als je je afvraagt in wat voor ‘nest’ je bij ons terechtkomt: vijf van je toekomstige collega’s vertellen wat zij vinden van hun baan bij de Enk.”

"Hoe we aan klanten kwamen?
Gewoon deur voor deur aanbellen
."

Frans Reulink: “Voor de openbare ruimte ontwikkelen we voortdurend nieuwe oplossingen die we integreren in onze projecten, soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Wat zijn nou die innovaties die ons dagelijks leven beter, duurzamer, toekomstbestendiger maken en die onze cultuurhistorische highlights weer voor vele jaren veilig gesteld hebben? We maken het onzichtbare voor de gelegenheid zichtbaar”.

IK ZIE, IK ZIE
WAT JIJ NIET ZIET...

Gerard van der Werf: “Vakmanschap in groen stond heel lang gelijk aan ‘met de hand’. Dat is allang achterhaald. We gaan steeds een stapje verder en nu zetten we zelfs robots in die volledig automatisch en onbemand aan de slag gaan, een ontwikkeling waar we bij De Enk Groen & Golf heel enthousiast over zijn. We kunnen gras laten groeien met speciale ledlampen, zetten stille en energiezuinige machines in en nemen onze klanten mee in de reis naar een bestrijdings-
middelenvrije toekomst.”

DE GROENE STAD VAN DE TOEKOMST

Frans Reulink:
“De ontwikkelingen in de maatschappij vragen om innovaties. Daarom dagen wij onze medewerkers continu uit om met nieuwe ideeën te komen. We gaan ook de samenwerking aan met andere bedrijven en met opleidingsinstituten. Die voortrekkersrol vervullen we met trots en daarom noemen we onszelf ‘De Vernieuwers’. We staan altijd open voor suggesties, als ze maar verbeteringen opleveren.”

VAARWEL VAKMAN?

Gerard van der Werf: “Als je het innovatiefste groenbedrijf van Nederland wilt zijn, moet je de ontwikkelingen constant een stap voor zijn. Zo bouwen we bijvoorbeeld de ontwikkelingen op het gebied van robotisering nog verder uit. Betekent dat dat we geen groen-vakmensen meer nodig hebben? Nee, integendeel. Hoe slim die innovaties ook zijn, onze vakmensen zijn nóg slimmer. Zij hebben de kennis en de ervaring, de machines de inzetbaarheid en de precisie. Wij zien dat als het volmaakte partnerschap. We hebben nog volop werk voor enthousiaste groenvakmensen.”

Dit magazine online delen: