VAARWEL
VAKMAN?

Gerard van der Werf
over werken bij
De Enk Gr
oen & Golf

Gaat u wel eens naar de tandarts? Ik wel. En als ik dan in die stoel lig, wil ik dat de man of vrouw achter het mondkapje weet waar hij of zij mee bezig is. In mijn mond geen gepruts. Daar betaal ik dan ook voor. Hetzelfde geldt voor mijn auto. Als daar wat mee aan de hand is, breng ik hem naar een garage waar monteurs werken die hun vak verstaan. Ik kan hem natuurlijk naar een ‘kennis van een kennis’ brengen en dat kost me waarschijnlijk de helft minder, maar dan is de kans groot dat de kwaliteit ook de helft minder is. Dat geldt eigenlijk voor alles. Toch?

Kiezen we voor vakmanschap?

Vakmanschap is dus belangrijk en ook onze branche schreeuwt om vakmensen. Maar hebben we ze eenmaal gevonden, dan worden ze niet als zodanig behandeld. Kennelijk vindt niemand het een probleem om een groenspecialist onder te betalen. Kwaliteit? Graag! Maar wel tegen de laagst mogelijke prijs en dat merken de vakmensen in hun portemonnee. Zo werkt dat natuurlijk niet. Die tandarts en monteur betaal je omdat ze respectievelijk je gebit en je auto in goede staat houden, waarom zou je dat met een groenvakman en greenkeeper dan niet doen?

Investering en rendement

Vakman (of vakvrouw) word je niet zomaar. Daar gaan jaren aan studie en ervaring opdoen aan vooraf. Een investering in tijd, geld en energie die op een gegeven moment ook rendement op

moeten gaanleveren. Een eerlijk salaris bijvoorbeeld, goede arbeidsvoorwaarden en carrièrekansen. Dat vinden we met z’n allen de normaalste zaak van de wereld. Behalve voor greenkeepers en groenvakmensen. En dat is niet alleen heel raar, maar ook ontzettend jammer. Want het gevolg is dat je zulk soort specialisten met een loep moet gaan zoeken.

Waardering

Zou u kiezen voor een opleiding die geen perspectief biedt op een baan die op zijn minst fatsoenlijk betaald wordt? Ik kan het antwoord wel raden. En veel jonge mensen weten het ook. We zien al jaren dat zij de groen- en greenkeeper-opleidingen links laten liggen. Dat is ernstiger dan u misschien denkt. Op ons gebit zijn we zuinig en onze auto moet gewoon veilig zijn, maar die belangrijke levensader die groen is, daar willen we gek genoeg niet in investeren. En dat moet anders. We moeten ervoor zorgen dat onze branche interessant is om in te werken. Dat de arbeidsvoorwaarden passend zijn, dat er genoeg uitdaging is. Dat mensen met en aan innovaties mogen werken. Dat ze een goede beloning krijgen en goede carrièrevooruitzichten. En dat doe je niet door structureel voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten.

Gerard van der Werf

Directeur/eigenaar
De Enk Groen & Golf
De Vernieuwers

Word jij onze nieuwe collega?

Bij de Enk Groen & Golf komen we graag in contact met enthousiaste groenvakmensen die samen met ons de schouders eronder willen zetten. Wat is de Enk voor een bedrijf en wat kun je verwachten?
Vijf collega’s vertellen je in de filmpjes hieronder hoe zij werken bij de Enk ervaren. Hebben zij je enthousiast gemaakt? Kijk dan meteen bij onze vacature
s!

Bart Los
Regioleider

Peter Bobeldijk
Hoofdgreenkeeper

Roy van Dijk
Onderhoud

Marcel Callaars
Onderhoud

Werken bij
De Enk Groen & Golf?

Dit artikel online delen: