IK ZIE, IK ZIE,
WAT JIJ NIET ZIET.
..

Als er ergens een plek is waar onze innovaties in het oog springen, dan is het wel de golfbaan. De onbemande robotmaaier bijvoorbeeld is een opvallende verschijning. Maar juist onze vernieuwingen die de kwaliteit van de openbare ruimte verbeteren zijn lang niet altijd zo opvallend.

EN HET IS...GROEN

Denk aan daktuinen. Zo’n groene tuin op een gebouw vraagt om slimme maatregelen om beplanting te laten groeien waar dat eigenlijk niet kan. De multifunctionele daktuin van Blok Y aan de Veemarkt in Utrecht is een mooi voorbeeld. De tuin oogt uitnodigend met beplanting en duurzame materialen zoals hardhouten vlonders, cortenstalen omlijsting en Twig-zitelementen, maar daaronder speelt zich een knap staaltje techniek af dat ervoor zorgt dat de daken lekvrij blijven terwijl de beplanting alle ruimte krijgt om te groeien en bloeien.

Schijn bedriegt

Hetzelfde geldt voor de binnentuin van het nieuwe appartementencomplex aan de Molenweg in Nijmegen. Die oogt als een normale tuin met plantvakken, cortenstalen bakken en massief eikenhouten zitbanken. Maar schijn bedriegt.
De tuin ligt dan wel op de begane grond, maar eronder is een ondergrondse parkeergarage

waardoor de tuin toch als daktuin aangelegd is.
En daarom zijn er eerst een aantal drainagelagen aangebracht. Aan de beplanting is dat niet af te lezen. Hier is het Zorgeloos Groen-concept toegepast, het succesvolle beplantingsconcept dat het hele jaar door een feest is voor het oog en nog onderhoudsarm ook.

Groen als secundaire arbeidsvoorwaarde

Ook in de werksfeer telt een eigentijds ingerichte buitenruimte mee. Kantorenpark Olympia in Hilversum huisvest toonaangevende bedrijven met grote namen die hun medewerkers graag een interessante werkomgeving bieden. De buitenruimte van dit kantorenpark, Arenapark, ligt grotendeels op de daken van de parkeergarages en voldeed niet meer aan de moderne eisen. Hier zit de innovatie vooral in de indeling. Verkeersveiligheid, gebruiksgemak, moderne faciliteiten en ontspannen kregen allemaal een plek in het Arenapark. De nieuwe beplanting zorgt voor meer beleving en nodigt de gebruikers van het gebouw uit om naar buiten te gaan. Rondom de foodtruck die op het terrein aanwezig is, staan nu picknickbanken en afvalbakken.

Facelift voor
140-jarige

Zelfs statig openbaar groen zoals het monumentale Walkartpark in Zeist, is gebaat bij eigentijdse aanpassingen Het ruim 140 jaar oude stadspark, ontworpen door de befaamde architect H. Copijn, kreeg op verschillende fronten een facelift. Dankzij een half verhard plein en een opnieuw geasfalteerde padenstructuur voldoet het park weer aan de eisen van deze tijd. Nieuw zijn ook de verbinding met het centrum door middel van doorgezichten, de bloeiende planten en bomen en het opvallende azuur-blauwe hekwerk. Die maken deze ‘oude dame’ weer het bloeiende middelpunt van de stad.

In de video hieronder vertelt Siep van Jaarsveld je er meer over.

Pietje Precisie

Golfbaan Prise d'Eau - Tilburg

Ook op de golfbaan springen de innovaties niet altijd in het oog. Bij Prise d’Eau in Tilburg doen we sinds een aantal jaren aan data-gestuurd precisiebeheer. Door het gras op golfbanen te scannen en de verzamelde data te analyseren, kunnen we heel nauwkeurig bepalen waar het gras behoefte aan heeft en zo besparen op tijd, meststoffen en maaibeurten en toch het gras altijd in topconditie houden. Tot voor kort bestond deze behandeling uit drie losse stappen, nu kan het scannen, analyseren en plaats-specifiek bemesten allemaal in één gang.

Het gaat maar door

Een golfbaan heeft meer nodig dan alleen bemesting. Ook voor andere 'eerste levensbehoeften' zoals vocht en bezanding is precisiebeheer in aantocht. En zo blijven we ontwikkelen. Of ze nou opvallend aanwezig zijn, zoals de supertrees die we naar Nederland gaan halen, of hun vernieuwende werk onopvallend doen, zoals de afwateringssystemen waarmee we ons land voorbereiden op een veranderend klimaat; buiten wordt steeds beter.

Dit artikel online delen: