De ouwetjes
doen het nog best

In Nederland zijn we zuinig op ons cultuurhistorisch erfgoed. Dankzij onderhoud, van tijd tot tijd een renovatie en soms zelfs een volledige reconstructie kunnen toekomstige generaties ook genieten van ons rijke verleden. En daarbij komen de inzichten en technieken van vandaag goed van pas.

De mooiste tuinen van Europa

Paleistuinen Het Loo - Apeldoorn

Zoals bij paleis Het Loo in Apeldoorn bijvoorbeeld, waar we cortenstaal gebruikt hebben om de bewerkelijke figuratie uit het originele ontwerp een lange levensduur te geven. De omranding hebben we uitgezet in gps zodat we die heel precies konden plaatsen. Zo hebben we met moderne technieken en heden-daagse duurzame materialen de plattegronden uit begin 18e eeuw weer in originele staat hersteld en voor vele jaren veiliggesteld.

Verscholen onder de klinkers

Huis Bergh – 's Heerenberg

Bij Huis Bergh in ’s Heerenberg was iets vergelijkbaars aan de hand. Het kasteel, een van de grootste en oudste van Nederland, heeft een voorburcht die uit de 13e eeuw dateert. De inrichting was door het gebruik van verschillende verhardingen rommelig geworden en het gazon waarop het terras van de horeca stond veranderde bij regen in een modderpoel. Nu liggen er authentiek gebakken klinkers, gestraat met ‘ouderwets’ ambachtelijk vakwerk, maar wel met een moderne ondergrond waarin on-13e eeuwse voorzieningen als afwatering en bekabeling voor faciliteiten zoals elektrische oplaadpunten de hoofdrol spelen

“Vooruitgang zit niet altijd in machines en technologieën, soms ook in kennis en ervaring en voortschrijdend inzicht”

'Ouderwets' met comfort van nu

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem kun je gaan bekijken hoe het er in vroegere tijden aan toe ging. Alles is er zo authentiek mogelijk, ook de paden. Op een paar plekken in het museum hebben we die aangepast aan het comfort en de veiligheid van de bezoekers, maar wel zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt. Het ambachtelijke straatwerk, met opsluitingen van rollagen, geeft de juiste authentieke sfeer.

Contrast tussen oud en nieuw

Sallandsche Golfclub - Diepenveen


Het grootste contract tussen oud en nieuw vinden we op één van de oudste golfbanen van Nederland: de Sallandsche Golfclub in Diepenveen. Sinds kort is het greenkeepers-team daar aan de slag met de allernieuwste technologie op het gebied van groeistimulatie met ledlicht, de SeeGrow. Tegelijkertijd gaan

we weer terug naar basic. De bestrijdingsmiddelen doen we weer in de ban. Tegenwoordig bestrijden we schimmels, ziekten en ongedierte veel liever – en succesvol! - met cultuurtechnische maatregelen zoals het beluchten van de grasmat en de inzet van natuurlijke vijanden van schadelijk ongedierte.

Gered van de ondergang

Belmonte Arboretum - Wageningen

Ook in het Belmonte Arboretum in Wageningen laten we de natuur wat meer op z’n beloop. We beheren de tuin op ecologische wijze, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest en we maaien niet meer zo strak als vroeger om ruimte te laten voor biodiversiteit.
Sinds kort worden er weer zeldzame kam-salamanders in het gebied gespot. Belmonte Arboretum herbergt ook een kostbare collectie rozen die bijna verloren was gegaan.De 130 soorten, waarvan sommigen eeuwenoud, zijn door de Enk Groen & Golf opnieuw geplant en ingedeeld op geo-grafische en chronologische volgorde.

Klaar voor de toekomst

Vijf levende musea die onze zorg meer dan waard zijn. Om het oude te behouden, zetten we het nieuwe in. En daarmee laten we zien dat vernieuwen lang niet altijd gelijk staat aan het inzetten van robots.

Soms zit vooruitgang niet in machines en technologieën, maar in de kennis en ervaring die we in 60 jaar tijd vergaard hebben.

Dit artikel online delen: