Als er iets is wat met stip gestegen is op de agenda van bedrijven, organisaties en overheden is het wel duurzaamheid. De hele maatschappij is er inmiddels wel van doordrongen dat het geen luxe meer is, maar een noodzaak. Ook bij De Enk zetten we al jaren stappen in de goede richting. Met de komst van duurzaamheidscoördinator Isa van der Wilt versnellen we onze pas richting een zo groen mogelijke toekomst.
Een Duurzamere Keten
De Enk wil verduurzamen. “Als bedrijf creëren we prachtige groene projecten waar mensen van kunnen genieten. Daarmee dragen we al bij aan een duurzamer Nederland”, vertelt Isa.
“Maar we willen meer doen. In de totstandkoming van de projecten willen we ook steeds duurzamer worden. Denk aan de materialen en het transport dat we daarvoor gebruiken.
Het gaat vooral om het verduurzamen van de hele keten. We deden al best veel, zoals de CO2-prestatieladder, maar het was versnipperd. Dat willen we veranderen.”
Duurzaam hergebruik en groen in de Jalterdaheerd in Groningen.
Isa van der Wilt
Duurzaamheidscoördinator - De Enk
Nieuwe Rol
Isa’s rol van duurzaamheidscoördinator is nieuw bij De Enk. De komende tijd gaat ze invulling geven aan de functie.
Ze studeerde Landscape & Environment management in Delft, een brede opleiding waarin natuur, milieu en ruimtegebruik de hoofdrol spelen.
Voor haar stage kwam ze terecht bij De Enk, waar haar een interessante onderzoeksvraag wachtte, namelijk: hoe De Enk duurzaamheid kan implementeren in de bedrijfsvoering aan de hand van een aantal SDG’s die voor dat doel geselecteerd zijn.
Wat Zijn SDG’s?
SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn zeventien doelen die de Verenigde Naties in 2015 hebben opgesteld om uiterlijk in 2030 van de wereld een betere plek te maken.
De onderwerpen gaan over wereldwijde uitdagingen zoals armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. In ons land fungeert SDG Nederland als het netwerk voor iedereen die ermee aan de slag wil.
Bedrijven en organisaties kiezen zelf welke doelen bij ze passen.
Bewijs van Goed Gedrag
Voor grote bedrijven zijn deze SDG’s sinds dit jaar geen vrijwillige bijdrage meer. De EU wil dat bedrijven transparanter zijn over wat ze precies doen om duurzamer te worden.
Daarom is de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) in het leven geroepen, een richtlijn die greenwashing moet tegengaan. Ieder jaar rapporteren bedrijven over hun duurzaamheidsinspanningen, zoals de vermindering van de CO2-uitstoot.
Om te bewijzen dat de cijfers kloppen, moet een accountant ze controleren. De regels gelden nu nog voor grote bedrijven, met meer dan 250 werknemers en meer dan 50 miljoen omzet. Het MKB volgt de komende jaren in fases.
Zero-positief in 2030
Voor bedrijven als De Enk is die verplichting er nog niet, maar die komt er wel aan. “Maar ook zonder die verplichting willen we onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt Isa.
“We hebben klanten zoals Heijmans en de Johan Cruijff ArenA die duurzaamheid heel serieus nemen. De Johan Cruijff ArenA wil in 2030 zero-positief zijn. Dat betekent dat de positieve milieueffecten de negatieve impact overtreffen.
Daar zijn ze al zo ver dat ze na een evenement een rapport kunnen genereren dat de impact op het milieu laat zien. De Enk wil daar als partner een bijdrage aan leveren.”
Vijf Focuspunten
Isa heeft samen met de directie tien SDG’s geselecteerd waar De Enk een positieve bijdrage aan kan leveren. “De meeste bedrijven doen er drie of vier, dus dat zijn er best veel”, vertelt Isa.
“Daarom focussen we op de vijf die het best aansluiten bij onze core business en waar we dus de grootste winst in kunnen behalen: betaalbare en duurzame energie, duurzame steden en gemeenschappen, verantwoorde consumptie en productie, klimaatactie, leven op het land en partnerschap om doelstellingen te bereiken.
De SDG’s geven structuur en helpen ons om duurzaamheid meetbaar te maken.”
Dit Gaan We Doen
Dat vraagt om concrete doelen. Die heeft Isa opgesteld voor de korte en de lange termijn.
“We willen bijvoorbeeld dat binnen drie jaar minstens 40% van het hout dat we inkopen FSC-gecertificeerd is, dat we vanaf 2025 bij minimaal 80% van de nieuwe projecten een biodiverse, inheemse en klimaatadaptieve beplanting hebben en dat we in 2028 ons eerste volledig circulaire project gerealiseerd hebben.
Daarmee maken we duurzaamheid tot een prioriteit. We vinden het onderwerp zo belangrijk dat we er onze zesde kernwaarde van gemaakt hebben.”
De Enk 10 Jaar Jubileum 2014 - 2024. Voor meer informatie ga naar: deenkgroenengolf.nl