Burgemeester Mark van Stappershoef zette als kraanmachinist de renovatie van de golfbaan op Landgoed Nieuwkerk in.
Bij Goirle in Brabant ligt een prachtige 9-holes golfbaan die dankzij twee verschillende afstanden ook te spelen is als 18-holes. Maar voorlopig niet. Landgoed Nieuwkerk is namelijk gesloten. De baan ondergaat een complete transformatie die hem niet alleen mooier maakt, maar ook klaar voor de toekomst. Aanleiding is de aangrenzende Regte Heide, een Natura 2000-gebied dat dreigt te verdrogen. Om dat te voorkomen, verhoogt de overheid het grondwaterpeil. De lagergelegen golfbaan zou daardoor onder water komen te staan. Golfbaanarchitect Michiel van der Vaart steekt daar samen met De Enk een stokje voor.
Dubbel Belast
Nattigheid is een onderkend probleem op golfbanen. Te veel water verstoort niet alleen het plezier in het golfspel, maar ook het werk van hoofdgreenkeeper Wim Pelkmans.
“Als het heel nat is, zijn er plekken waar ik niet kan komen. Met een karretje rondrijden op de baan lukt dan niet meer en maaien ook niet”, legt hij uit.
“Dat zorgt ervoor dat het gras op sommige plekken zo hoog staat dat het het spel nog extra belast. En dan heb ik het nog niet eens over de ziektes en schimmels die door de nattigheid ontstaan.”
Wim Pelkmans
Hoofdgreenkeeper - De Enk
Help, de Golfbaan Verzuipt
Ingrijpen is dus geen overbodige luxe. Voor Michiel, Arthur en Wim komt het er kortweg op neer dat ze de waterhuishouding opnieuw moeten organiseren en de lage delen zodanig moeten ophogen dat die de vernatting aankunnen.
Anders verzuipt de golfbaan, letterlijk. Het project is al 10 jaar in voorbereiding. Sinds kort zijn de vergunningen rond.
Die zijn veelomvattend, van flora en fauna tot archeologie en explosievenopruimingsdienst. Want het terrein bevat ook nog souvenirs uit WO II.
Gesloten Grondbalans
Hoe hoog het water in de toekomst zal komen is een kwestie van inschatten. “Als we dat weten, gaan we daar 50 à 60 centimeter boven zitten.
Dan hebben we altijd een droge, bespeelbare baan, zelfs als het een keer extreem weer is”, legt Michiel uit. In Nieuwkerk betekent dat dat zeker een derde van het terrein opgehoogd moet worden. Dat gebeurt op basis van een gesloten grondbalans.
“Dat betekent dat de grond die daarvoor nodig is, uit het terrein zelf komt. De vijvers die door het graafwerk ontstaan, gebruiken we weer om water te kunnen bufferen voor langere tijd. Dat kunnen we dan weer gebruiken voor irrigatie van de golfbaan.
Alles hangt van elkaar af, net als in de natuur.”
Michiel van der Vaart
Golfbaanarchitect - Spogárd & Van der Vaart
Arthur Berends
Bedrijfsleider - De Enk
Het Zand van de Toekomst
Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om de baan op meer fronten toekomstbestendig te maken. Met oog voor de belangen van de golfers én de natuur. Voor het speelplezier krijgen de bunkers een andere vorm, met speciaal zand, een innovatie van De Enk.
“Een speciaal type bunkerzand dat dankzij de hoekige korrelvorm goede speeleigenschappen heeft. Het zorgt ervoor dat de bal niet innestelt. Veel golfers hebben daar een hekel aan”, zegt bedrijfsleider kortgrasbeheer Arthur Berends. Ook krijgen de greens meer ruimte. Tot genoegen van de golfers én hoofdgreenkeeper Wim: “Dat zorgt ervoor dat we straks een hoge kwaliteit gras kunnen presenteren zonder dat we gelijk aan de slag moeten met bestrijdingsmiddelen.
Gras is een plantje dat licht, lucht en water nodig heeft. Hoe meer luchtcirculatie er is, hoe sneller het opdroogt dus hoe minder kans de schadelijke schimmels krijgen.”
Techniek Dient de Mens
Innovatie en techniek maken het werk van zowel greenkeeper als architect een stuk makkelijker. Michiel: “Ik maak mijn plannen altijd in gps zodat er niets aan het toeval overgelaten wordt. Het ontwerp zet ik ook in Google Earth.
Ik loop het terrein op en zie precies waar ik sta.” Het mooie is dat De Enk diezelfde tekeningen in de robotmaaiers kan laden zodat ze precies de contouren kunnen maaien die Michiel heeft bedacht. En de ontwikkelingen gaan steeds verder. “Met de inzet van AI en ChatGPT kunnen we problemen voorspellen en ze voorkomen”, vertelt Wim.
“Als we weten dat er een periode aankomt waarin makkelijk schimmels en ziektes ontstaan, kunnen we daar in het onderhoud al rekening mee houden. Als we de hoeveelheden zand en mest aanpassen voorkomen we in plaats van dat we genezen.”
AI Helpt de Ambachtsman
Draait de golfbaan van de toekomst straks compleet op digitalisering en AI? Michiel van der Vaart hoopt van niet. “AI kan best een golfbaanontwerp maken, maar daarmee is het nog geen vakwerk. Ik zie mezelf als ambachtsman.
Ik wil iets verzinnen wat nog nooit verzonnen is en wat het mooiste past in dit landschap. Bij het beheer zie je al dat computers taken overnemen. Robots halen ballen op van de driving range, andere robots maaien automatisch. En mooier dan een mens zou doen. Ik vraag me weleens af of het daarmee echt fraaier wordt. Soms wil je de perfectie van de imperfectie. Gelukkig is er altijd nog een greenkeeper die de beslissing neemt om het wel of niet te doen.
Wat ontwerp betreft: ik maak liever iets dat eruitziet alsof de natuur het gemaakt heeft. Als je door de duinen loopt of over het strand, heb je ook niet het idee dat ze eigenlijk anders zouden moeten liggen. Dus je moet je constant afvragen, kun je de natuur nabootsen met computers? Ja, het kan. Maar de menselijke maat is ongelooflijk lastig af te schaffen.”
De Enk 10 Jaar Jubileum 2014 - 2024. Voor meer informatie ga naar: deenkgroenengolf.nl