Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in het groenonderhoud in woonwijken. Bij huurwoningen horen vaak (gezamenlijke) groene ruimtes die bijdragen aan het woongenot van huurders. Als ze tenminste goed onderhouden worden.
Maar wat is goed groenonderhoud en is dat nu en in de toekomst hetzelfde als 10 jaar geleden?
Ruud Maassen, wijkregisseur van woningcorporatie Portaal zegt van niet. En hij kan het weten.
Woningen in Nijmegen en Arnhem
In onderhoud bij Portaal
Ruud Maassen
Wijkregisseur - Portaal
Contract op de Schop
“Bij Portaal werken we voor het groenonderhoud al meer dan 30 jaar samen met De Enk”, steekt Ruud van wal. “We hebben ongeveer 18.000 woningen in Nijmegen en Arnhem en bij een kleine 6.000 daarvan ligt een gemeenschappelijke tuin die Portaal onderhoudt.
Een jaar of 10 geleden hadden we nog een contract dat gebaseerd was op een frequentiebestek, het aantal keren onderhoud. Dat contract werd steeds verlengd, maar er zaten gaten in en het was moeilijk te controleren.
In 2021 zijn we met De Enk om de tafel gegaan om tot een visie te komen op onze percelen.”
Van Frequentie naar Beeld
Om dat te kunnen monitoren is een digitaliseringsslag in gang gezet die het de schouwers een stuk makkelijker maakt.
Zij gaan tegenwoordig op pad met een app waarin ze aan kunnen geven hoe de omgeving eruitziet. Dat heeft veel voordelen.
Maassen: “In een tijdvak van een jaar zien we waar de tendens naartoe gaat en hoe De Enk presteert. Het is een geweldig stuurinstrument.”
Digitaal Schouwen
Om dat te kunnen monitoren is een digitaliseringsslag in gang gezet die het de schouwers een stuk makkelijker maakt.
Zij gaan tegenwoordig op pad met een app waarin ze aan kunnen geven hoe de omgeving eruitziet. Dat heeft veel voordelen.
Maassen: “In een tijdvak van een jaar zien we waar de tendens naartoe gaat en hoe De Enk presteert. Het is een geweldig stuurinstrument.”
“Zij gaan tegenwoordig op pad met een app”
Functioneel Groen
Dat goed groen een belangrijke rol speelt in de wijk staat volgens Maassen buiten kijf. “Die indruk buiten kun je maar een keer maken. Achter de voordeur beslist de bewoner, maar buiten hebben wij een taak te vervullen.”
Die taak wordt in de toekomst steeds belangrijker. “Groen krijgt steeds meer een functie. Het is goed voor het welzijn van de bewoners en voor de samenhang, maar we willen ook dat het veilig is, toekomst- en klimaatbestendig en hufterproof.
Daarom nemen we het groen mee in de transformatieplannen als het natuurlijke moment zich aandient; als we gaan verbouwen of renoveren. Maar het moet wel ergens van betaald worden.”
“Een huurdersbelangenvereniging in Nijmegen vond dat het groenonderhoud wel wat minder kon”
Prijs/Kwaliteit
En dat is vaak een punt van discussie. “Een huurdersbelangenvereniging in Nijmegen vond dat het groenonderhoud wel wat minder kon.
Ze vonden het te duur. Ik heb toen een fotoreportage gemaakt van hoe aantrekkelijk onze woningen zijn in vergelijking met andere. Die foto’s waren heel overtuigend.” Maassen weet zich gesteund door verschillende onderzoeken.
“In een wijk waar een spoorlijn doorheen loopt, wordt er veel minder hinder van het treinverkeer ervaren als die spoorlijn omgeven is door bomen en struiken in plaats van door een stukje gras. Groen is een kwaliteit die een wijk of een complex heeft. Alleen heeft die wel een prijs. Het is duurder dan een stuk asfalt.”
Meedenken
Wilfried Wouters, regioleider bij De Enk, werkt al 17 jaar samen met Portaal. Hij voorziet een andere manier van samenwerken voor de toekomst.
“De Enk zal veel meer aan de voorkant bij het proces betrokken worden. Met onze kennis en ervaring leveren we een bijdrage aan de uitvoerbaarheid en het succes van het project. Het scheelt enorm in kosten als achteraf geen ontwerpfouten hersteld hoeven te worden.
Kosten voor onderhoud en vervanging zouden in de reserveringen meegenomen moeten worden, net als dat voor het schilderwerk gedaan wordt. Dan kan Portaal daar ook naartoe werken.”
Wilfried Wouters
Regioleider - De Enk
“Groen heeft in de toekomst een vaste plaats in bouwplannen”
Onderdeel van het Geheel
Volgens Ruud Maassen heeft groen in de toekomst een vaste plaats in bouwplannen, als onderdeel van het eindproduct.
“Als we dan tijdens de bouw beslissen om het hemelwater af te koppelen en wadi’s te creëren omdat de bodem verdroogt, dan kan dat ook. Het is geen sluitpost meer.
Dankzij de voortrekkersrol van Portaal is dat besef ook bij vastgoedontwikkelaars doorgedrongen.”
De Enk 10 Jaar Jubileum 2014 - 2024. Voor meer informatie ga naar: deenkgroenengolf.nl