WE DRAAIEN

DE KRAAN

DICHT

Water. Soms komt het met bakken uit de hemel, maar er zijn ook steeds vaker periodes dat er geen druppel valt. En daarom moeten we er toch wat zuiniger mee omgaan. Stel je voor dat we droogvallen. Ons waterrijke landje zou nooit meer hetzelfde zijn. En dat geldt ook voor de golfbanen die Nederland rijk is.

Niet zo kwistig

Golfbanen hebben de naam dat ze kwistig omgaan met water. Dat beeld klopt niet, zegt Arthur Berends, bedrijfsleider kortgrasbeheer. Ze gaan juist heel slim om met water dankzij de geavanceerde beregeningsinstallaties die ze aanleggen. Die brengen de juiste hoeveelheid water op de juiste plekken. En daar zit meer achter dan menigeen denkt.

Meer met minder

Ook watergeven is onderdeel van het precisiebeheer dat we al een hele tijd toepassen. Het doel: zo veel mogelijk kwaliteit met zo min mogelijk gebruik van alles. Dat geldt ook voor water. Want overdaad schaadt. Het kost niet alleen te veel water, wat misschien in de toekomst niet eens meer gratis is, maar ook meer stroom en onnodige slijtage aan het systeem. Dus uiteindelijk geld.

Goed gevoed gras

Precisiebeheer houdt ook in dat we de bestrijdingsmiddelen willen laten staan. Maar dan moet het gras wel in optimale conditie zijn, anders wordt het ziek. Om dat te voorkomen moet het – net als wij mensen – goede voedingsstoffen krijgen. Niet te veel, niet te weinig. Die zitten onder andere in water en daarom doseren we nauwkeurig.

Slimmer met water

De systemen die er liggen zijn al slim, maar die kunnen we nóg slimmer maken. Op de Sallandsche zijn we bezig met slimme beregening. Daar kijken we door middel van sensoren hoeveel water we moeten geven. We stellen ook vragen zoals: is dit de juiste sproeier op deze plek? Het zijn allemaal dingen die bijdragen aan ons hoofddoel: de gezondheid van het gras. En dus van de golfbaan. Hoe we dat doen, laten we zien in dit filmpje:

Dit magazine online delen: