RUIM BAAN

VOOR WAT ANDERS

Golfbanen. Enorme lappen grond met gemillimeterd gras waar je alleen welkom bent als je lid bent. Het overgrote deel van de Nederlanders leeft nog steeds met dat vooroordeel. Daar mag wel eens verandering in komen, vinden William Boogaarts en Arthur Berends van De Enk. Want de golfbaan heeft veel meer in zijn mars.

Zo doen ze het in Scandinavië

In Scandinavië zijn ze er al mee begonnen: golfbanen die behalve golfers ook fietsers, wandelaars en andere sporters te gast hebben. Ze delen de horeca - die anders toch maar overcapaciteit heeft - en de parkeerplaatsen en genieten zonder elkaar te hinderen van de mooie natuur en de faciliteiten. Zo creëer je draagvlak in de samenleving. En het werkt.

Hond en baan

In Schotland, de bakermat van het golfspel, is het ook allang gewoon. Op de golflinks van het prestigieuze St. Andrews is het heel normaal dat mensen langs of over aangewezen delen van de golfbaan lopen met hun hond. Na hun wandeling eten of drinken ze wat in het clubhuis. Iedereen blij.

Spanning op de driving range

Kan dat in Nederland ook? William Boogaarts denkt van wel. “Alleen al met een driving range kun je zoveel meer. Als je die spannend maakt met targets en een wedstrijdelement, dan is dat halfuurtje ballen wegslaan niet zomaar oefenen, dan creëer je beleving. Een lunch erbij en je hebt het perfect uitje voor kantoormensen die daarna weer fris aan het werk kunnen.”

Het rondje kleiner maken

Het golfspel verandert ook. “We hebben allemaal tijdgebrek. Liever spelen we 9 holes dan de volledige 18 holes en er is zelfs een trend zichtbaar richting de 6 holes. We willen in twee uur uit en thuis zijn.” Dat betekent dat de golfbaan dichtbij moet zijn, liefst in de stad. Maar daar is ruimte kostbaar. Het kan wel, zo’n golfbaan midden in de stad, maar niet exclusief voor golfers.

Ruim baan voor wat anders

De oplossing ligt voor de hand: als je zo’n golfbaan ruim opzet en je verweeft hem met wandel- en fietsroutes en andere activiteiten als peddelen, fitness en yoga, dan krijg je een multifunctioneel attractiepark waar iedereen zijn hart op kan halen.

Workshops; why not?

Maar: locatie, locatie, locatie. De roep om golffaciliteiten midden in of aan de rand van de stad wordt steeds groter. Dat betekent niet meer oneindig uitgestrekte velden in buitengebieden, maar een compact terrein omringd door bebouwing, met meerdere functies. Workshops, een conferentieruimte, een kinderdagverblijf; waarom niet?

Niet-golfers welkom

Ook in Nederland passen sommige golfbanen deze principes al toe. De Turfvaert in Rijsbergen is ‘meer dan alleen golf’. Het golfpark is open voor zakelijke activiteiten en nodigt ook niet-golfers van harte uit om gebruik te maken van de horeca.

(tekst gaat verder onder de foto)

Buren van de golfbaan

Golfpark De Haenen in Teteringen, Breda gaat nog een stapje verder. Die baan is omringd door woningen. Aan een zijde nieuwbouw die 10 jaar geleden tegelijk met de baan aangelegd is, aan de andere zijde het woonzorgcomplex Zuiderhout. De bewoners gebruiken de baan als wandelgebied en vertoeven vaak en graag in de aanwezige horeca.

Kunstpark

De golfbaan fungeert ook als kunstpark. De Haenen heeft een eigen permanente collectie, verspreid over de baan, die het gevolg is van een succesvolle expositie een aantal jaren geleden. Kunstenaars houden er regelmatig aanvullende exposities. En zo werd De Haenen ook een attractie voor kunstminnaars. De kunst is te bezichtigen voor niet-golfers, langs twee kilometer wandelpaden.

Zo kan het natuurlijk ook

We kunnen de meerwaarde van een golfbaan voor zijn omgeving ook vanuit een andere invalshoek bekijken: de natuur en het beheer ervan. Als de golfbanen flora en fauna laten floreren op hun terrein, kunnen ze met natuurbeleving en -verbetering hun maatschappelijke relevantie vergroten.

Meewerken in plaats van tegen

Liever werken mét de natuur dan ertegenin. Ruimte maken voor het opvangen van hemelwater bijvoorbeeld, in plaats van steeds proberen om alles kunstmatig droog te houden. Van natuur weer natuur maken. Bijvoorbeeld door van snoeiafval een insectenhotel te maken

Meer natuur met bessen

Voorbeelden genoeg. “Als we in plaats van heide bessenstruiken planten hebben die meer natuurwaarde. Ze zijn een verrijking van flora en fauna. Bezoekers van de golfbaan kunnen de bessen plukken en de planten spelen een rol in de bestrijding van schadelijke larven zoals de engerling.”

Dieren lokken met planten

Het is een voorbeeld van ‘heem’: het zaaien en planten van gewassen en kruiden die toegevoegde waarde hebben voor de omgeving. Met de planten komen de dieren. Vogels voelen zich er weer thuis, insecten hebben weer genoeg te doen en er is genoeg voedsel voor zoogdieren zoals de das. Een dassenburcht op de golfbaan. Een attractie op zich.

Banket van rupsen en larven

Bij de Twentsche Golfclub doen ze dat heel actief. Hoofdgreenkeeper Remco Rupert hing er 100 vogelhuisjes op voor koolmezen. Die hebben eikenprocessierupsen op hun menu staan en helpen om overlast te voorkomen. Hij heeft ook spreeuwen uitgenodigd op het terrein; goed tegen langpootmuggen en engerlingen.

Mekkerende maaimachines

Remco krijgt hulp van mekkeraars. Aan de rand van de golfbaan grazen schapen. Het zijn niet alleen organische maaimachines, ze zorgen ook voor bemesting en de verspreiding van planten. De zaden die ze in hun vacht meenemen zaaien ze overal. De bodem krijgt ook een behandeling: die krabben ze open met hun poten. Kan geen machine tegenop, aldus Remco.

Hoe meer hoe liever

Biodiversiteit. Het is het toverwoord van deze tijd. Van teveel monocultuur hebben we geleerd. Dat maakt de omgeving kwetsbaar. Mensen, dieren, planten; als ze met elkaar werken in plaats van elkaar bestrijden, ontstaat een balans waar iedereen wel bij vaart. Inclusief golfers en andere bezoekers van de golfbaan.

Dit magazine online delen: