PRO
BEHANDELING
VOOR
AMATEUR
VELDEN
Viel dat even tegen. Midden in het seizoen verknalde een virus de competitie. Van de ene op de andere dag lagen de sportvelden er verlaten bij. Maar, zoals Johan Cruijff ooit terecht opmerkte: elk nadeel hep z’n voordeel. Lege velden betekent tijd voor onderhoud. Daar knappen ze enorm van op.
Grasmatproblemen
Vilt, onkruid, vocht; het zijn het soort problemen waar een gemiddeld sportveld mee te kampen heeft. Normaal gesproken pakken we ze aan in juni, na de seizoensluiting. Nu hadden we daar in april en mei mooi de tijd voor. Het gaat om het stevigere werk met een langere herstelperiode voor de grasmat.
De ‘zware jongens’
Daar zetten we de ‘zware jongens’ voor in. De Kriebeleg, die het vilt uit de grasmat haalt. De Ecodresser, die de zoden verjongt. De Vertidrain, die belucht. De Fieldtopmaker, die de grasmat afschaaft. En als finishing touch: de Vredo DualDept die doorzaait. Het zijn de krachtpatsers van het kortgrasbeheer.
Millimeters of centimeters
En die krachtpatsers waren populair. We delen ze namelijk met onze golfafdeling, net als kennis, ervaring en manschappen. Voetbal of golf; de behandeling van het gras is in principe hetzelfde, alleen gaat het bij golf om millimeters, bij voetbal om centimeters.
Meer onkruid, minder kommetjes
De stilte op de sportvelden zorgt voor nieuwe situaties in sportveldbeheer. De noppen van voetbalschoenen teisteren het gras niet. Gevolg: onkruiden die je anders weinig ziet. Extra bestrijden dus, maar wel chemievrij. Aan de andere kant viel er weinig aan te vullen. De ‘kommetjes’ in de doelgebieden van - met name – trainingsvelden waren er nauwelijks.
Oppeppen of renoveren?
Als een oppepper niet genoeg is, dan renoveren we toch gewoon. Dat doen we bij voorkeur bij velden met vochtproblemen of verzakkingen. Toplaag frezen, spitten, verschralen, draineren, aanrijden, vlak maken en inzaaien. En klaar is je voetbalveld. Het komende seizoen gaan we gewoon weer voor de winst.