JE KAN HET DAK OP
Alsof je een fles champagne ontkurkte, zo snel stroomde de Nederlandse bevolking naar buiten toen het weer mocht. Iedereen hunkerde naar een plekje in de zon, na een aantal weken ‘stay home, stay safe’. Zou dat allemaal wel gaan met die verplichte anderhalve meter afstand? Hebben we daar wel genoeg ruimte voor in Nederland?
Dat wordt krap
17 miljoen Nederlanders die allemaal een frisse neus willen halen, op een bankje in het park willen zitten, willen fietsen, wandelen of hardlopen. Vooral in stedelijke gebieden, waar grijs jarenlang belangrijker was dan groen, is het de vraag of iedereen er wel aan z’n trekken komt. Maar halen we het niet uit de breedte, dan wel uit de hoogte.
Dan maar de lucht in
In steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gaan ze al jaren de lucht in. Grondoppervlak is er schaars, maar daken zijn er des te meer. Het is de kunst om daar goed gebruik van te maken. Vergeet dat laagje bitumen, geef er een nuttige invulling aan. Mogelijkheden zat: van wateropvang en -retentie tot recreatieplek; van hitte temperend groen tot ontmoetingsruimte.
Op hoog niveau
Maakt het wat uit of je wandelt, ontmoet en recreëert op de begane grond of op tig hoog? Voor de bewoners van Park Hoog Oostduin, het voormalige Shell-kantoor in Den Haag niet. Zij krijgen als bonus het adembenemende uitzicht vanaf de beide woontorens van 8 en 16 verdiepingen. En dat maakt de plek ideaal voor een daktuin.
Bomen op het dak
Die kwam er dan ook. Met een net zo luxe afwerking en uitstraling als de appartementen en penthouses zelf. Voor één derde verhard, twee derde bestaat uit groen. Met een heus gazon, planten en bomen. En een irrigatiesysteem om de bomen van water te voorzien.
Je waait hier weg
Er kan veel op een dak, ook als de hoogte speciale uitdagingen met zich meebrengt. Zoals in Rotterdam, waar de daken van project Fenix tot wel 55 meter hoog zijn en de wind vrij spel heeft. Zowel het sedum als de hoveniers die het moesten aanleggen waaiden bijna weg. Gelukkig waren ze allebei gezekerd.
Toplaag
Fenix is een mega-woningbouwproject bovenop de voormalige San Franciscoloods van Holland Amerika-lijn. Er is bijna 45.000 m² aan woonruimte gebouwd, met uitzicht op de haven. Dat is een heleboel dakoppervlak en dat hebben de Rotterdammers nuttig besteed.
Voor mens en milieu
De daktuin bestaat uit verschillende delen. Er is een grote binnentuin waar de bewoners van de appartementen en de loftwoningen kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten. De sedumdaken dienen een ander doel: isoleren, water opvangen en vasthouden en hitte verminderen.
Van de zotte
In Rotterdam weten ze al jaren dat een dak niet zomaar een dak is. De stad heeft zelfs een programmamanager Multifunctionele Daken. ‘Functies toevoegen aan je dak is van meetbare waarde. Dat we een dak maar voor dak aannemen is raar. Het is van de zotte dat we met al die lege platte daken niets doen’, zei hij jaren geleden al.
Het dak op
Die tijd is ook wel voorbij. Tegenwoordig zien bestuurders, bouwers en ontwikkelaars steeds meer de mogelijkheden en het nut van een goed besteed dakoppervlak. Dus kijk eens een keer naar boven als je door één van de grote steden loopt. Grote kans dat je daar het dak op kunt.