WIM PIJBES
voormalig directeur van het Rijksmuseum
GROEN
IS HET NIEUWE
GOUD
Groen doet goed. Het verlaagt het stressniveau en verhoogt de levensverwachting. Zelfs het gebruik van Ritalin en andere medicijnen loopt erdoor terug. In harde cijfers: 25 procent minder depressies, 23 procent minder astma, 720.000 euro minder zorgkosten. Deze en andere cijfers staan in een rapport dat het RIVM in 2018 publiceerde over de waarde van groen.
foto: Vincent Menzel
Niet dromen maar doen De vraag is dus: waar wachten we nog op? Volgens Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum, en sinds 2016 directeur van de stichting Droom & Daad die zich inzet voor meer groen in de steden, is het hoog tijd dat we de vergroening van stedelijke gebied serieus aan gaan pakken. Zijn advies: stadsparken aanleggen. En snel ook.
De beste airco’s Dat we die stadsparken hard nodig hebben, is in de afgelopen periode waarin corona de kop opstak, alleen maar duidelijker geworden. We hebben ze nodig in de strijd tegen CO2 en tegen de hitte. Bomen zijn de beste airco’s. Bovendien zorgen ze voor frisse lucht en absorberen ze geluid.
Schepje erbovenop Door de coronacrisis komt daar nog een aantal factoren bij, zoals ontspannen en recreëren dicht bij huis. Een park is goed voor de sociale cohesie, het geeft de mogelijkheid om contact te hebben met anderen, met in achtneming van alle voorschriften.
Wat kost dat wel niet? Helaas wordt groen nog steeds voornamelijk gezien als kostenpost. En op kostenposten kun je bezuinigen. Gevolg: het onderhoud gaat achteruit, de kwaliteit van het park ook. En daarna holt alles achteruit, inclusief de veiligheid. En dat terwijl bewezen is dat onroerend goed dat grenst aan een stadspark tussen de 8 en 15 procent meer waard is dan de panden een paar straten verderop.
Hardere argumenten Voor wie minder gevoelig is voor de ‘zachte’ factoren, is dat wellicht een argument. Het betaalt zich ook nog terug. Een hogere waarde betekent ook een hogere WOZ-waarde. Die keert gedeeltelijk terug in het park. Gemeentes kunnen de hogere opbrengst uit de WOZ gebruiken om te investeren in onderhoud, uitbreiding of aanleg van een park.
Investeren in het nieuwe goud Groen is het nieuwe goud. Mensen begrijpen dat en willen er best in investeren. In Amerika betalen omliggende bedrijven en bewoners tegenwoordig mee. Central Park knapte ervan op toen particulieren gingen bijspringen. Kwestie van geld. De belanghebbenden die mee investeerden voelden zich betrokken en verantwoordelijk voor ‘hun’ park. Dat kan in Nederland ook.
America first, the Netherlands second? Er zijn al voorbeelden in Tilburg en Utrecht. Daar doet de overheid het niet alleen. Het beheer kan ondergebracht worden in een stichting waarvoor belanghebbenden contributie betalen. Het stadsbestuur deelt het onderhoud met particulieren, vrijwilligers en stichtingen. In Amerika werkt het. Waarom in Nederland niet?
Niet 30 jaar wachten Amsterdam geeft het goede voorbeeld. De plannen voor een nieuw stadspark liggen klaar. Deadline: 2050. Dat duurt veel te lang, vind Pijbes. “Alle seinen staan op groen, we moeten nu in beweging komen. Deze crisis laat zien dat parken door iedereen omarmd en gebruikt worden. Ze zijn democratisch, ze zijn gratis toegankelijk. Dus: beginnen met bomen planten.”