BEDRIJVEN ZETTEN HUN MENSEN BUITEN

Een beetje bedrijf besteedt niet alleen aandacht aan de inrichting van kantoor en bedrijfspand, maar ook aan de buitenruimte. Groen in de werkomgeving is allang niet meer het uitzicht vanaf je werkplek, vanachter het raam. Het is de moderne uitbreiding van de workspace. En een kans om personeel aan je te binden.

A la Silicon Valley

De filosofie komt uit Silicon Valley. Grote techbedrijven creëren daar campusachtige terreinen waar mensen hun werk doen in een omgeving die past bij hun levensstijl. En dat is lang niet altijd achter een bureau in een bedompt kantoor.

Groen als secundaire arbeidsvoorwaarde Ook in Nederland zien we dat de grens tussen buiten en binnen vervaagt. Toonaangevende bedrijven zoals de Rabobank geven hun medewerkers daarom de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te werken. In Utrecht, bij het hoofdkantoor, is de bestaande tuin daarom vervangen voor een groene omgeving die veel functies heeft.

Bloemen voor wie durft De nieuwe tuin bestaat uit verschillende delen. De bloementuin is voor de liefhebbers. Het is een kijktuin met een wandelpad er doorheen. Je komt er door de vijver over te steken. Daarvoor moet je de stapstenen ‘brug’ trotseren.

Laagjes en een alomvattende bank De terrassentuin kent verschillende niveaus en verschillende gebruiksdoelen. Onderin verschillende lagen waar de Rabobank workshops, evenementen en bijeenkomsten organiseert. Daarboven de werkplekken. De bovenste laag bestaat uit een gigantische ronde bank die de hele tuin omkadert. De ideale plek voor de lunchpauze.

Veilig verkeer

Ook in Hilversum bieden bedrijven hun personeel een interessante werkomgeving. Het Arenapark combineert er zo’n gebruiksvriendelijke buitenruimte met verkeersfuncties. Bij het aanleggen van het ‘grijze’ gedeelte is rekening gehouden met de verkeersveiligheid. Er is een verlichte fietsenstalling en de parkeerplekken zijn opnieuw ingedeeld.

Duurzaam zitten bij de foodtruck Daar heeft een foodtruck nu zijn vaste plek. Die, en de nieuwe beplanting, nodigen gebruikers van het gebouw uit om naar buiten te gaan. Ze hebben nu eindelijk de mogelijkheid om te zitten in hun nieuwe groene omgeving. Op duurzame Pure Eco poefs, robuuste zitelementen van eikenhout.

Bijna 50 en gered van verval

Ook de overheid kent het belang van een goede buitenruimte. Provincie Overijssel liet de bijna 50 jaar oude tuin rondom het provinciehuis in Zwolle renoveren. Die was vervallen en daardoor niet veilig genoeg. Het nieuwe ontwerp is rolstoelvriendelijk en heeft een verbeterde doorgangsroute van het centrum naar het Park de Wezenlanden.

Aantrekkelijk voor zespotigen De beplanting is een eerbetoon aan het gedachtengoed van tuinarchitect Mien Ruys, naar wie de tuin vernoemd is. De nadruk ligt op soorten die zowel kleur- en bloemrijk zijn als bijen, vlinders en vogels aantrekken. Ze brengen uitstraling en beleving terug in de tuin.

Leren en bestuderen

Ook de nieuwe tuin bij hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden fungeerde als studieobject. Het is een openbaar gebied dat aansluit op natuurgebied Potmarge, een plek waar studenten en leraren elkaar ontmoeten. Die plek is getransformeerd in een eigentijdse tuin met een grote vlonder en verhogingen die de plantvakken omsluiten en tegelijkertijd dienen als zitranden.

Groendenkers van de toekomst De duurzaamste hogeschool van Nederland had een grote wens: de beplanting extra uitdiepen voor meer biodiversiteit. En zo werd de tuin van Van Hall Larenstein Leeuwarden een omgeving waar de groendenkers van de toekomst en hun studieobjecten goed gedijen.

Dit magazine online delen: