85 JAAR BINDER

GEEN GROENTJE MEER

Vorig jaar vonden we onze soulmate in Binder Groenprojecten. Een bedrijf dat op dezelfde manier in de markt staat als wij. Met dezelfde klantgerichtheid en dezelfde hang naar innovatie en samenwerking. Dit jaar viert Binder zijn 85-jarig bestaan. Dat is een hoop geschiedenis die gelukkig ook een toekomst kent.

De Oostenrijkse wees

Het begon met ‘de wees die geen wees was’: Theo Binder. Hij belandde in Oostenrijk in het weeshuis omdat zijn moeder niet meer voor hem kon zorgen. Als jongvolwassene ging hij naar Nederland om er als hovenier te gaan werken. In 1935 startte hij zijn eigen hoveniersbedrijf en bloemenwinkel met de naam Erica.

De trekjes van pa

Thedie Binder nam het bedrijf van zijn vader over. Bijna dertig jaar stond hij aan het roer van het familiebedrijf, op een zo-vader-zo-zoon-manier. ‘Pa was er nooit toen ik klein was. Hij stond vroeg op, kwam laat thuis en op zaterdagmiddag was ie aan het klussen. Dat ritme heb ik van hem overgenomen.’

Vooruitziende blik

Theo Binder liet niet alleen zijn bedrijf, maar ook zijn gezin snel groeien. Er kwamen acht kinderen van wie er drie in de zaak gaan. Zoon Thedie leerde het vak ‘the hard way’, met spitten. Later kroop hij op de maaimachine om het Shell-terrein onder handen te nemen. Daarmee werd Binder de eerste groenspecialist die aan de veiligheidseisen voor de petrochemische industrie voldeed.

Wie zaait zal oogsten

Thedie’s zoon Thod is de derde generatie die Binder bestuurt. ‘Ik ben letterlijk geboren op het terrein van Binder, in het latere woonhuis van mijn oma en opa. Ik haalde er kattenkwaad uit met vrienden en kroop stiekem op de machines. Vanaf mijn 15e deed ik vakantiewerk bij mijn vader. Onbewust is daar het zaadje geplant.’

(tekst gaat verder onder de foto)

Welkom bij de club

Ondertussen bouwde het bedrijf verder aan de goede reputatie. Bij klanten en medewerkers. ‘Dit is geen gewoon bedrijf, maar een club van vrienden waarin je meteen welkom bent’, zegt een oudgediende. ‘Welk bedrijf heeft het lef om jaarlijks alle oud-medewerkers uit te nodigen voor de kerstborrel?’

Groeistuipen

Het is lastig groeien als je niet groter kunt worden. Er ligt meer dan genoeg werk, maar het ontbreekt aan instroom van goede vakmensen. Een vierde generatie Binder komt er niet. En dan belt op een dag Frans Reulink van De Enk Groen & Golf met de vraag of ze kunnen praten, samen met compagnon Gerard van der Werf.

Tekenen voor de toekomst

Vanaf het eerste gesprek liep het gesmeerd. Binnen no time was het geregeld, een paar jaar eerder zelfs dan Thod had gedacht. Iedereen blijft aan boord, klanten krijgen dezelfde service, de toekomst is verzekerd. Zelfs de naam Binder blijft. Daarom tekende Thod in april 2019 vol overtuiging. Voor de toekomst.

Eentje erbij

Een historie van 85 jaar. Die poets je niet zomaar weg. Ook niet met een stevige handtekening onder een overnamecontract. Het familiebedrijf gaat nu verder onder de vleugels van De Enk. De mijlpaal is behaald, het feest moet door de omstandigheden nog even wachten. Maar ook daar is een oplossing voor. Wat dacht u van 85+1?

Directie en medewerkers van Binder, gefeliciteerd met jullie jubileum.

Dit magazine online delen: