Tijden veranderen. Dat bleek wel toen we vorig jaar terugblikten op de 60 jaar van ons bestaan. Nu willen we vooral naar de toekomst kijken. Daarin zal ook het een en ander veranderen. Hoe houden we de Enk toekomstbestendig voor de komende 60 jaar? Of in ieder geval de komende 5 à 10 jaar. We vroegen het de nieuwe generatie.

De frisse blik

En zo ontstond de Taskforce. Omdat we een ruime, frisse blik wilden, vroegen we studenten uit verschillende disciplines zoals economie en bedrijfskunde, liberal arts & sciences, geneeskunde en gamedesign. Met zijn achten werkten ze van oktober 2018 tot maart 2019 aan een advies voor de directie van de Enk. Het rapport presenteerden zij op de jaarlijkse beleidsdag

Groen als probleemoplosser

Trends als verstedelijking, ruimtegebrek, transportproblemen en extremere weersomstandigheden zullen de komende jaren ons werkveld bepalen. Met groen kunnen we bijdragen aan het oplossen van die problemen. Bovendien kunnen we steden succesvoller maken. Maar dan moeten we wel doorontwikkelen en denken en doen in innovaties. Denk aan multifunctionele (sport)parken, verticaal groen en daktuinen.

De golfbaan als totaalattractie

De golfbaan van de toekomst zou in de visie van het Taskforce een totaalattractie voor het hele gezin kunnen worden. Vader een dagje golfen en moeder naar pilates-les terwijl de kinderen zich vermaken in het speelbos. Alles geïntegreerd in één terrein. Voor de golffan die hier wakker van ligt is er ook een minder gewaagd scenario: een sportveld dat behalve voor voetbal of golf ook geschikt is voor atletiek, fietsen en hardlopen.

Meer waarde

Het resultaat van een halfjaar brainstormen, sparren en doordenken is vastgelegd in een rapport van meer dan 50 pagina’s met prikkelende bevindingen en vernieuwende ideeën. Een document dat onderwerpen belicht als de waarde van data, robotisering, de meerwaarde van groen – en wie het gaat betalen – en pieken in wateroverlast. Niet alleen stof tot nadenken, ook om naar te handelen. Want deze nieuwe generatie d’Enk’t niet alleen groen, ze neemt haar toekomst ook uiterst serieus.

Dit artikel online delen: