50 tinten groen

Groen is groen zou je zeggen. Je hebt gras, planten, heesters en bomen, maar verder is groen gewoon groen. Daar denken we bij de Enk toch anders over. Oké, een plant is een plant en een boom is een boom, maar wat je ermee doet, daar maak je het verschil mee. Daarom zijn we iedere dag weer op zoek naar innovatieve manieren om Nederland groener te maken. En we vinden ze ook.

Van grasstrook naar tuin

Een aantal jaren geleden introduceerden we Zorgeloos Groen. Meer kleur, meer beleving, meer biodiversiteit, dat waren de uitgangspunten van ons inmiddels zeer succesvolle beplantingsconcept. De openbare ruimte als tuin, toepasbaar voor perken, groenstroken, bermen en plantsoenen. Maar werkt het ook in een wadi? Wij vroegen ons af of we dat saaie slootje met gras ook konden vervangen door een waterretentie bassin met vaste planten.

Kurkdroog en kletsnat

Wat het beplanten van zo’n wadi problematisch maakt is dat hij soms kurkdroog staat en een andere keer vol met water. Beplanting moet dus tegen beide uitersten bestand zijn. Samen met de specialisten van Boot & Dart zijn we op zoek gegaan naar soorten die dat soort wisselende omstandigheden aankunnen. Nijmegen heeft de primeur: daar voerden we in opdracht van woningbouwvereniging Talis de eerste Zorgeloos Groen-wadi uit.

BiJENHILTON

Met Zorgeloos Groen doen we niet alleen mensen een plezier, ook bijen en insecten voelen zich er prima bij. En dat is goed nieuws voor de biodiversiteit. Het gaat namelijk al tijden niet zo goed met de bijenpopulatie in Nederland. Een zorgelijke ontwikkeling wat zonder bijen geen bestuiving en dus geen voedsel. Daarom rollen we bij een aantal Zorgeloos Groen-projecten door het hele land de rode loper uit voor de 6-potigen.

foto: Sandra Peerenboom

GROEN KAN HET DAK OP

Vergelijkbare luxe in Den Haag. Het gebouw waar Shell ooit kantoor hield, is omgedoopt tot Park Hoog Oostduin. Nu worden er geen brandstoffen meer verhandeld, maar wonen er geluksvogels die op hoog niveau – in elke betekenis van het woord – van het uitzicht genieten. De appartementen en penthouses hebben allemaal een hoge afwerkings- en servicegraad. Dat geldt ook voor het terrein en de tuinen die we daar aan mochten leggen.

Perfecte plek voor een daktuin

Als er ergens een perfecte plek is voor een daktuin, dan is het hier wel. Het uitzicht vanaf de beide gebouwen is adembenemend. We mochten er een daktuin van maar liefst 4500 m² realiseren, die voor één derde verhard en voor twee derde bestaat uit groenvakken met gazon, planten en zelfs bomen. Die floreren er op grote hoogte dankzij steunpilaren, een aparte opbouw en een irrigatiesysteem.

VAN PARKEERPLAATS NAAR LANDSCHAP

Bij het Oranje Fonds aan de Maliebaan in Utrecht blijven ze liever met twee voeten op de grond. Daar was het de uitdaging om van een verharde parkeerplaats een tuin te maken waarin ontmoeten, ontspannen én parkeren mogelijk was. De directie wilde een plek met allure om allerlei gasten in te ontvangen. Het werd een glooiende landschapstuin met veel groen, een waterpartij, zitelementen en een overgroeid parkeergedeelte.

Dit magazine online delen: