Volle kracht vooruit!
De Vernieuwers in de innovatievoorhoede
Volle kracht vooruit!
De Vernieuwers in de innovatievoorhoede
Volle kracht vooruit!
De Vernieuwers in de innovatievoorhoede
De groenbranche ontwikkelt zich razendsnel. Dat moet ook, want we staan voor nieuwe uitdagingen. Zuinig omgaan met wat er is – water, bodemleven en luchtkwaliteit, om maar eens wat te noemen. En buiten steeds mooier maken, zodat we er in de toekomst ook nog van kunnen genieten. Want laten we eerlijk zijn: groen is een eerste levensbehoefte. Daarom speelt innovatie een belangrijke rol bij De Enk. Die rol nemen we niet alleen, die dragen we ook uit.
Europa verbazen
We moeten vernieuwen. Als bedrijf, als branche, in Nederland, in Europa en in heel de wereld. Daarom reist onze innovatiemanager, William Boogaarts, op uitnodiging van landen en mensen die ook willen vernieuwen, naar verschillende plekken in binnen- én buitenland. Daar vertelt hij wat we doen en gedaan hebben om onze titel ‘De Vernieuwers’ te verdienen. “Als ik op een congres in Wenen vertel hoever wij al zijn in robotisering, is de eerste vraag: ‘Wanneer gaat dit gebeuren?’ Als ik ze vertel dat wij dit al 10 jaar doen, gaan de wenkbrauwen verbaasd omhoog. Stopt zo’n ding wel echt als je ervoor gaat staan? Hoe reageren de golfers erop? En is zo’n robot niet een bedreiging voor de werkgelegenheid?”
Een robot als collega
Nee, zegt William. Het is eerder andersom. “Wij zien de robots als een welkome aanvulling. We begonnen er destijds mee om een betere kwaliteit te kunnen leveren. Nu is er een andere noodzaak: de krappe arbeidsmarkt. Er is niet genoeg vakmanschap beschikbaar om die kwaliteit te kunnen leveren, ook niet op 9 holes golfbanen. En dat terwijl sommige taken goed te automatiseren zijn. Die laten we dan ook graag over aan bijvoorbeeld een robotmaaier. We werken er al jaren mee en er is bij ons nog nooit een greenkeeper vervangen door een machine.”
Bedreiging wordt waardering
Die ervaring trekt buitenlandse delegaties naar Nederland. “Als mensen het met eigen ogen zien, verdwijnt dat gevoel van bedreiging en maakt het plaats voor waardering. Zo’n machine doet zijn werk niet uit zichzelf, daar komt altijd mensenwerk aan te pas. Waar het ons om gaat is dat we kwaliteit willen leveren. Met de inzet van technologie lukt dat beter. Maar we zullen altijd moeten blijven monitoren.”
''We moeten vernieuwen. Als bedrijf, als branche, in Nederland, in Europa en in heel de wereld."
''We moeten vernieuwen. Als bedrijf, als branche, in Nederland, in Europa en in heel de wereld."
Sens-oren en -ogen
Diezelfde techniek helpt ook om minder grondstoffen zoals water en mest te gebruiken. “We doen bijvoorbeeld aan gewas-sensing. Met sensoren meten we wat de planten nodig hebben. Als die resultaten onder een bepaalde waarde komen, kunnen andere machines automatisch beregenen of bemesten. Zover zijn we al. Zo’n machine kan dat precies op het juiste moment, op de juiste plaats in de juiste hoeveelheid.”
De drie belangrijkste trends om rekening mee te houden
Innovatie houdt nooit op. Het is aan ons om er ons voordeel mee te doen. William onderscheidt op dit moment drie trends die inspelen op de uitdagingen waar we als branche mee te maken hebben:
- Nog meer robots en automatisering. Repeterende werkzaamheden zoals maaien en beregenen kunnen we prima overlaten aan slimme machines. De aanleiding: mensen vinden is en blijft een grote uitdaging.
- Elektrificatie. Alles zal in de toekomst een accu hebben, ook de grotere voertuigen zoals de trekkers. Elektrische gereedschappen en voertuigen maken geen herrie, trillen minder en geven geen uitstoot. Ze zijn dus beter voor mens en milieu. De aanleiding: minder of geen fossiele brandstoffen gebruiken. Verschillende steden stellen per 2025 zelfs een emissievrije zone in.
- Data. En dan vooral de manier waarop we ze verzamelen, verwerken en analyseren. Ook daar komt steeds meer automatisering aan te pas. En we baseren er steeds meer onze keuzes op; wat we wel doen en wat niet. De aanleiding: een schonere, duurzamere wereld waarin we zuiniger omgaan met water en liefst geen chemische middelen meer gebruiken.
Ontwikkelingen die sneller komen dan we wellicht denken:
IoT, het internet of things, en AI. Machines die beslissingen voor ons gaan nemen. Nu nog bijna ondenkbaar, maar we gaan er op zeer korte termijn mee te maken krijgen. Het is nu al mogelijk om er voorspellingen mee te doen.
Eng? Nee joh!
Is dat eng? “Dat valt wel mee. Net als bij de robotmaaiers zullen mensen sceptisch zijn. En die scepsis zal ook weer verdwijnen. Volgens onderzoek van de universiteit van Oxford staat groenmedewerker in de top 10 van beroepen die te robotiseren zijn. Denk aan het grasmaaien. Daar staat tegenover dat andere competenties zoals complexe problemen kunnen oplossen en creativiteit steeds belangrijker worden. Je kunt niet het hele vak automatiseren, het zal altijd blijven bestaan. Dit soort ontwikkelingen maakt het werk wel lichter en nauwkeuriger. Sterker nog: met de inzet van nieuwe technologie creëren we een mooie werkplek voor jonge mensen die graag met innovaties werken. En die zijn bij De Enk heel welkom.”