Park Sorghvliet

Biodiversiteit

in de geest van

Vadertje Cats

In Den Haag ligt een park waar biodiversiteit al eeuwen een rol speelt. Sinds 1643, om precies te zijn. Toen kocht Jacob Cats het perceel aan wat nu de Scheveningseweg is en maakte er een plek waar hij zijn ‘zorgen kon laten vlieden’: Sorghvliet. Het park is sinds 1957 in beheer bij het Rijksvastgoedbedrijf en de voorloper daarvan, de voormalige Dienst der Domeinen. De diversiteit wordt er zorgvuldig bewaard, niet alleen in landschap en natuurontwikkeling, maar ook op het gebied van recreatie en cultuurhistorie. En daarin speelt biodiversiteit een grote rol.

Eerst kijken, dan maaien

Die biodiversiteit vaart wel bij licht en lucht. Daarom is het park net als in de 17e eeuw een afwisseling van open en gesloten. Maaien gebeurt met beleid: eerst kijken, dan maaien. Wat bloeit is waardevol – voor mens en dier - en mag blijven staan. Dode bomen blijven staan als huisvesting voor vleermuizen, vlinders en insecten. Op voorwaarde dat ze de veiligheid niet schaden. Ingrepen zijn altijd kleinschalig. Het landschap mag zich hier in zijn eigen tempo ontwikkelen.

Niets is ongewenst

Een boom of plant is in Park Sorghvliet nooit ongewenst. Zelfs een exoot als de berenklauw krijgt er de kans om te groeien en te bloeien. De zaden worden geknipt om verspreiding te voorkomen. Zo gaat het ook met de esdoorn en de Amerikaanse vogelkers. Ze mogen best in het bos aanwezig zijn, zolang ze maar niet overheersen.

De dynamiek van biodiversiteit

Beheerder Erik Evers vertelt: “Biodiversiteit is dynamiek. Elke soort heeft voor ons waarde, we doen geen heksenjacht op bepaalde soorten omdat ze hier niet thuishoren. Als we ervoor zorgen dat ze het niet naar hun zin hebben, verdwijnen ze vanzelf. Met de ingrepen die we doen, creëren we een klimaat dat voor de uitheemse soorten niet ideaal is en bijvoorbeeld voor een beuk en een eik wel. Tot die tijd is het beter om er zo veel mogelijk van te genieten. Zo krijgen we een landschapsbeeld dat aantrekkelijk is voor bezoekers, dat past bij de nagedachtenis van Jacob Cats en de biodiversiteit bevordert, zowel boven als onder de grond.”

Dit magazine online delen: