We snakken naar

GROEN

Binnen blijven en thuiswerken. Sinds de corona-uitbraak in ons land zijn er nogal wat dingen veranderd in ons dagelijks leven. Is het dan nog wel verantwoord dat we allerlei functies vooral in steden concentreren? Bij Binder denken we vooruit en hebben we daar een mening over. Eén ding is zeker: de stad moet groener.

Niet zo tijdelijk

Anderhalve meter afstand. Die maatregel is minder tijdelijk dan we gehoopt hadden en dat heeft gevolgen voor hoe we onze omgeving inrichten. Thuiswerken lijkt een blijvertje en ook als we voor die ene onvermijdelijke afspraak naar kantoor komen, willen we in een omgeving zijn waar het gezond en prettig verblijven is. In beide gevallen valt er nog wel wat winst te behalen.

Groen maakt productiever

Voor thuiswerkers is groen in hun directe omgeving een must. Dat kan een tuin zijn, een daktuin of een park. Als er maar de mogelijkheid is om even te ontspannen in een groene omgeving. Ook in kantooromgevingen gaat groen een grotere rol spelen. Bijvoorbeeld in de vorm van scheidingswanden die voor gepaste afstand moeten zorgen. Maak daar groene, levende elementen van en mensen voelen zich gelijk prettiger en veiliger. Het maakt ze creatiever en productiever.

Voor thuiswerkers is groen in hun directe omgeving een must!

Ouderen in kantoorgebouwen

Voor mensen die niet meer werken blijft de stad de ideale omgeving. Ouderen blijven juist wel liever dicht bij een concentratie van goed bereikbare functies die aansluiten op hun behoeften. Dat betekent meteen kansen voor de herbestemming van kantoorgebouwen die door corona leeg komen te staan. Maar dan moet het groen in de omgeving wel een upgrade krijgen. En dat is nog een hele opgave.

Geen moetje meer

Er speelt nog een principiële vraag: Gaan we onze steden preventief inrichten en dus een gezonde, groene leefomgeving creëren? Wij zijn voor. Want als Covid19 iets duidelijk heeft gemaakt dan is het wel dat meer groen echt noodzakelijk is. Niet meer als ‘moetje’ in een ontwikkelingsplan, vanwege de gunstige financiële effecten, maar om de bewezen positieve invloeden op het welzijn van de mens.

Kiezen of delen

Gezondheid en welzijn gaan sowieso een veel grotere rol spelen in de bouwprojecten van de toekomst. De vraag is of we daarin willen investeren. Gaan we de ic-capaciteit uitbreiden en genezen wat beschadigd is? Of investeren we in een groenere stad die veel leed voorkomt, kosten bespaart en op verschillende vlakken waarde levert? Wij hebben de keuze al gemaakt.

Dit magazine online delen: