GROEIEN

DOOR

GROEN

Hoe leuk is werken in het groen? Voor ons een weet, voor velen een vraag. Terwijl we er toch echt een positief woordje over mee kunnen praten. Misschien doen we dat te weinig. Daarom werkten we graag mee aan de imagocampagne Groeien door Groen. Afgelopen november lieten we aan heel Nederland zien dat groenwerk niet alleen heel leuk is, maar ook heel veel kansen biedt.

Werk zat

Groeien door Groen is een initiatief van sociale partners, mede mogelijk gemaakt door het fonds Colland Arbeidsmarkt, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector Agrarisch en Groen. Het fonds zet zich in voor een gezonde, toekomstbestendige arbeidsmarkt in de groene sectoren. En dat is hard nodig, want er is werk zat.

De week van Mariska

Er is een website - groeiendoorgroen.nl – een Facebook-pagina en een Instagram-kanaal. Groengenieters en -professionals laten er in woord en beeld zien wat werken met en in het groen voor hen betekent. Op Instagram ging de camera een week lang mee met ‘onze’ Mariska. Zij liet ons van dag tot dag zien wat er zo leuk is aan haar vak.

Groen in beeld

Zij-instromer Mariska volgt de opleiding ‘Vakbekwaam Hovenier’ aan het Wellantcollege. Op Instagram laat ze zien hoe ze in Rhoon een dijk maait met een speciale dijkmaaimachine. Hoe ze onderhoud pleegt op een daktuin in Zoetermeer en – haar favoriet – een binnentuin op het dak van een winkelcentrum. Ze legt ook nog een heg aan van bloeiende struiken. En dat allemaal in één week. Hoezo afwisselend werk?

Dat doe je goed

Mariska heeft van haar hobby haar beroep gemaakt. Maar ze doet het natuurlijk niet alleen voor zichzelf. Een groene woonomgeving vindt ze belangrijk en daar zet ze zich graag voor in. En voor de complimentjes natuurlijk. “De omwonenden zijn altijd weer blij als ik ben geweest”, zegt Mariska op Instagram.

Groeispurt

Op groeiendoorgroen.nl doet groen talent Joost zijn bijzondere verhaal. Hij wist nooit wat hij wilde worden. Bij Binder ontwikkelde hij zich in korte tijd van leerling-hovenier tot projectleider. Hij heeft zijn draai gevonden in het groen. Belangrijk werk met een sociaal/maatschappelijk randje, vindt hij: “Je zorgt voor een gezonde leefomgeving voor je medemens.”

Slimste dak van Nederland

Joost neemt ons mee naar een plek in Rotterdam die hij zelf mee aangelegd heeft en waar twee van de laatste nieuwe groenontwikkelingen samenkomen: Slimdak, het dak dat reageert op het weerbericht en bij voorspelling van hevige regenval alvast waterbergingscapaciteit vrij maakt. En de DakAkker, een boerderij op een dak. Verrassend innovatief en verrassend groen. Kijk maar.

Dit magazine online delen: