DE GROENE GOLF

Help, het klimaat verandert! Dat merken we vooral aan de weersextremen. Hevige regenval of juist lange droge periodes, soms gepaard met hitte. Wat gaan we daaraan doen, hoe gaan we daarmee om? Als groensector zoeken we voortdurend naar antwoorden op die vragen. En die vinden we niet alleen in aanleg, ook in onderhoud.

Niet meer wat het geweest is

Het klimaat in Nederland kan wel wat hulp gebruiken. Tijd voor een groene golf. We maken ons land steeds groener en verbeteren de kwaliteit van dat groen. Waar het kan helpen we de waterkringloop een handje. Maar we doen meer. Ook in groenonderhoud hebben we een flinke slag geslagen ten gunste van het milieu. Dat lijkt in veel opzichten niet meer op hoe we het 10, 20 jaar geleden deden.

Reukloos gereedschap

We verbeteren continu, in het belang van mens en natuur. Zo werken we tegenwoordig met elektrisch handgereedschap in plaats van gereedschap met een benzinemotor. Voordelen: minder CO2-uitstoot en minder herrie. Want dat kan allebei best wat minder. Wat ook minder is: de stank. Worden onze onderhoudsmensen blij van. En daar zijn we nogal zuinig op.

Minder CO2-uitstoot en minder herrie. Want dat kan allebei best wat minder...

Vocht vasthouden

Qua bemesting letten we minder op geur. Ook op dat gebied gaan we voor puur natuur. Geen kunstmest meer, alleen organisch materiaal. We experimenteren nu met bokashi, gefermenteerd organisch materiaal met micro-organismen erin. Met bokashi brengen we het bodemleven op gang. En zo’n natuurlijke mestlaag houdt in droge periodes ook veel vocht vast, zodat we minder water hoeven te geven. Scheelt de helft.

Kratjes water

Dat water wordt steeds meer een ding. Er valt genoeg, maar niet erg gelijkmatig. Altijd te veel of te weinig. En daarom vangen we steeds meer op, met een infiltratiesysteem waarin we het hemelwater opvangen zodat we het weer kunnen infiltreren in de bodem. Werkt perfect en daarom passen we het steeds vaker toe bij het verduurzamen van de buitenruimte.

Operatie Steenbreek

Bij vier complexen in Apeldoorn bijvoorbeeld. Daar passen we al deze principes toe in een renovatieplan dat we met de bewoners maken. Helemaal gericht op hoe zij de buitenruimte willen gebruiken. Tegels ruilen we in voor planten. Zo doen we gelijk mee aan operatie Steenbreek: meer groen, minder grijs.

Stekkerauto’s

Zijn we er met deze veranderingen? Vast niet. Maar het helpt wel. En ondertussen denken we voortdurend na over wat er beter kan. Het vervoer van en naar het werk is één van die dingen. Daarom rijden we ook nog eens elektrisch. In een Golf ja, een groene, dat spreekt voor zich.

Dit magazine online delen: