THOD BINDER

BIODIVERSITEIT

Thod Binder: “Laten we het eens over gezondheid hebben. Over de gezondheid van onze leefomgeving. Bij Binder pleiten we altijd al voor hoe groener hoe beter, maar in dit magazine gaan we er nog wat dieper op in: hoe diverser, hoe beter.”

“Biodiversiteit staat steeds vaker bovenaan de wensenlijst bij de aanleg van een park. We zien steeds meer soorten en we zijn blij dat we eraan mee mogen werken. Meer leven in de parken, wij zijn vóór.”

“Biodiversiteit is niet alleen bloemetjes en bijtjes. Een groot deel van biodiversiteit zie je niet eens, die zit in de bodem. En daarmee is het niet zo best gesteld. Arjan Krikke, adviseur bij ons zusterbedrijf De Enk, schudt ons wakker met een scherp betoog tegen bodemuitputting.”

“Vaak is er niet eens bodemleven, maar alleen asfalt. In Europa willen de grote steden daar steeds meer vanaf. Parijs neemt het voortouw en schrapt de helft van de parkeerplaatsen. En wat doet Nederland?”

“Biodiversiteit kan ook op hoog niveau. Letterlijk. In een stad als Rotterdam komt dat goed uit, want we hebben zo’n 18 vierkante kilometers aan daken die daar prima een rol in kunnen spelen. DakenDiva Esther Wienese breekt er een lans voor.”

“Een goed voorbeeld van zo’n biodiverse tuin op hoogte is de DakAkker. Wij mochten ‘m aanleggen in 2010. Destijds was het de eerste moestuin op een dak en zeker niet de laatste. We spraken dakboer Wouter Bauman over de ontwikkelingen op zijn DakAkker.”

“Nog zo’n voorbeeld van goed gebruik maken van de ruimte die er is: de Hofbogen was ooit een spoorviaduct en nu de basis voor het langste dakpark van Nederland. In 2015 al mochten we het eerste deel aanleggen. Nu is de tijd rijp voor een vervolg.”

“Biodiversiteit is als onderwerp actueler dan ooit. Maar nieuw is het niet. In Den Haag ligt een mooi voorbeeld van een eeuwenoud park waar diversiteit in verschillende facetten tot op de dag van vandaag in stand gehouden wordt, ook de biodiversiteit. En dat allemaal met dank aan Jacob Cats die daarmee zijn tijd ver vooruit was.”

Ik wens u veel leesplezier.

Dit magazine online delen: