Esther Wienese, DakenDiva

DOE WAT

MET

JE DAK

Er kan zo veel meer met een dak. Dat zegt Esther Wienese, de DakenDiva. Die titel verdiende ze met haar uitzonderlijke toewijding aan Rotterdamse daken, een vergeten stuk stad dat nodig onder de aandacht gebracht moest worden. Daarom schreef ze het Rotterdams Dakenboek, uitgegeven in 2016. Haar missie: ieder dak een groene oase.

De stad voorbereiden

Esther heeft een achtergrond als journalist, communicatieadviseur en woordvoerder. Bij Rijkswaterstaat Rotterdam kwam ze in aanraking met het onderwerp ruimte en water: hoe ga je om met stadsontwikkeling in combinatie met de gevolgen van klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel? Zo kwam ze op het aandachtspunt ‘De stad voorbereiden op de toekomst’.

Levensgeluk en gezondheid

Esther: “Ik pleit altijd voor groene daken, in ieder geval de daken waar mensen op uitkijken of waar je op kan. Die daken zijn heel belangrijk voor verkoeling en regenwateropvang en heel belangrijk voor het levensgeluk en de mentale en fysieke gezondheid van mensen die in de stad wonen. Mijn grootste wens is dat zorgverzekeraars gaan investeren in groene daken. Dat vind ik nou een goede investering in de volksgezondheid.”

18 km² aan mogelijkheden

Dat kan prima met daken, ontdekte ze. En die heeft Rotterdam in overvloed. Zo’n 18 vierkante kilometer om precies te zijn. Genoeg om een boek mee te vullen. Ze sprak 50 dakexperts, bezocht 30 daken en werd gegrepen door het dakenvirus. Want er kan zó veel met een dak.

Samen moestuinieren

Een daktuin waar je lekker over de schutting met je buren kletst. Of waar je samen een moestuin onderhoudt. Een trekpleister waar mens, plant en dier zijn hart aan op kan halen en die net zo goed bijdraagt aan de biodiversiteit in ons land als de vollegrondse tuinen en parken. Bij de DakAkker kunnen ze daar over meepraten.

Goed voorbeeld doet volgen

De DakenDiva is nog niet klaar met haar missie. Ze organiseert fietstoers en er is nu ook een Dakentoer; een bezoek aan 5 Rotterdamse daken waar je anders niet zo makkelijk op komt. Met een prachtig uitzicht en de kans om van dichtbij te bekijken wat er gebeurt op die daken. De DakAkker is onderdeel van het programma. Een voorbeeld dat in heel Europa navolging krijgt. Tot groot genoegen van Esther.

Dit magazine online delen: