JE KAN HET DAK OP

Alsof je een fles champagne ontkurkte, zo snel stroomde de Nederlandse bevolking naar buiten toen het weer mocht. Iedereen hunkerde naar een plekje in de zon, na een aantal weken ‘stay home, stay safe’. Zou dat allemaal wel gaan met die verplichte anderhalve meter afstand? Hebben we daar wel genoeg ruimte voor in Nederland?

Dat wordt krap

17 miljoen Nederlanders die allemaal een frisse neus willen halen, op een bankje in het park willen zitten, willen fietsen, wandelen of hardlopen. Vooral in stedelijke gebieden, waar grijs jarenlang belangrijker was dan groen, is het de vraag of iedereen er wel aan z’n trekken komt. Maar halen we het niet uit de breedte, dan wel uit de hoogte.

Dan maar de lucht in

In steden als Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gaan ze al jaren de lucht in. Grondoppervlak is er schaars, maar daken zijn er des te meer. Het is de kunst om daar goed gebruik van te maken. Vergeet dat laagje bitumen, geef er een nuttige invulling aan. Mogelijkheden zat: van wateropvang en -retentie tot recreatieplek; van hitte temperend groen tot ontmoetingsruimte.

Stadshartewens

Ook buiten de grote steden winnen daktuinen aan populariteit. Kijk naar Waddinxveen. Het Centrumplan daar omvat zowat alles wat een kleinere plaats zich kan wensen. Een volwaardig stadshart met winkels, horeca, een sociaal cultureel centrum en verschillende soorten woningen en appartementen. En twee daktuinen.

Van alles wat

Veel groen op een beperkt aantal vierkante meters. De bewoners hebben de beschikking over hun eigen terras. Het centrale, gemeenschappelijke deel is verdeeld in vijf stukken met ieder een andere invulling. Er is een speeltuin, een gazon en een stuk met bomen. Voor ieder van de zeer gemengde groep bewoners wat wils.

(tekst gaat verder onder de video)

Een hoge tuin

Dat is ook het geval in Papendrecht. Bovenop winkelpark De Meent zijn woningen gebouwd die behalve hun eigen terras met plantenbakken en taxus ook de beschikking hebben over gezamenlijke buitenruimtes. Een tuin, maar dan op hoogte. Dat zou je als je er rondloopt niet zeggen. En daarom is het wel even nadenken bij sommige dingen. Een tent opzetten bijvoorbeeld.

Lekt niet

De tent zelf gaat nog wel, maar de haringen? Beter niet. Buiten dat hoeven de winkeliers onder de daktuin niet bang te zijn voor lekkages. De gehele oppervlakte – en dat zijn nogal wat vierkante meters – staat voortdurend onder water. Het waterpeil wordt er voortdurend op ongeveer 5 centimeter gehouden, voor de bewatering van bomen, planten en heesters. Reken maar dat dat waterdicht is.

Van de zotte

Hier in Rotterdam weten ze al jaren dat een dak niet zomaar een dak is. De stad heeft zelfs een programmamanager Multifunctionele Daken. ‘Functies toevoegen aan je dak is van meetbare waarde. Dat we een dak maar voor dak aannemen is raar. Het is van de zotte dat we met al die lege platte daken niets doen’, zei hij jaren geleden al.

Het dak op

Die tijd is ook wel voorbij. Tegenwoordig zien bestuurders, bouwers en ontwikkelaars steeds meer de mogelijkheden en het nut van een goed besteed dakoppervlak. Dus kijk eens een keer naar boven als je door één van de Nederlandse steden loopt. Grote kans dat je daar het dak op kunt.

Dit magazine online delen: