INDUSTRIEEL GROEN

DOE MAAR LEKKER KORT...

Aan de rand van Rotterdam tiert de industrie welig. Botlek, Maasvlakte, Europoort; het wemelt er van de uitgestrekte terreinen met (brand)gevaarlijke bedrijvigheid. Tussen al dat ‘zwart’ en ‘grijs’ is nog opvallend veel ‘groen’ te ontdekken. Je zou zeggen dat groenonderhoud niet de eerste prioriteit heeft. Maar dat is niet helemaal waar.

Afstandbestuurbare rupsbanden

Ook bij petrochemische bedrijven als BP groeien gras en onkruid gewoon door. Al sinds 1967 maken de speciale teams van Binder er korte metten mee. Een paar keer per jaar maaien ze bij industriële klanten het vlakland, de tankdijken en rondom de tankputten. Vroeger met de hand, nu met speciale afstandbestuurbare rupsbandmaaiers.

Licht ontvlambaar

Overal loeren veiligheidsrisico’s. Het afgemaaide gras kan vlam vatten. Onkruidbestrijding gaat op een aangepaste manier vanwege brand- en explosiegevaar. Daarom heeft iedere medewerker een Vca-certificaat en een arsenaal aan persoonlijke beschermingsmiddelen: helm, werkschoenen, brandvertragende kleding, veiligheidsbril, gehoorbescherming en een gasmonitor. En voor als het fout gaat: een vluchtmasker.

Eisen aan grasmaaien

Dat is gelukkig zelden. Dankzij alle voorzorgsmaatregelen. Het lijkt zo simpel, maar industrieel groenonderhoud is meer dan een beetje grasmaaien, onkruid bestrijden, en kortwieken met de bosmaaier. Er schuilt een wereld aan regels en eisen achter, die per plek kunnen verschillen. Iedere medewerker krijgt daarom regelmatig een projectspecifieke training.

Alles onder voorbehoud

En toch is er een nóg grotere uitdaging bij dit soort projecten: de planning. Want niets is vanzelfsprekend. Alles is onder voorbehoud. Alles gaat met een werkvergunning. Alles moet vooraf aangevraagd worden, ook het reguliere onderhoud. Wijkt er iets af dan gaat de klus die dag niet door.

Doe maar lekker kort

Een paar keer per jaar komt Binder bij zijn industriële klanten. Doe maar lekker kort, is de opdracht. Maar dat geldt niet voor alles. Op en rondom het hoofdkantoor van BP hebben we inheemse kruiden en bloemen gezaaid. De klaprozen bloeien er weelderig. Zo zie je maar dat ook ‘in de olie’ een hang naar groen kan ontstaan.

Dit magazine online delen: